Door Aha: "Criminals are using the internet to further their exploitation and abuse of children, while terrorists are abusing these platforms to recruit people and incite atrocities."
Het is kort door de bocht samengevat inderdaad zo.
Niet alleen naast alle doodnormale dingen die iedereen op het 'web*, zoals je terecht opmerkt, maar het wordt voorgesteld alsof het een soort vrijplaats is waar dingen gebeuren die elders niet kunnen. Nou, die dingen gebeuren elders ook, en grootschaliger. Inclusief kindermisbruik (zie zekere schandaaltjes in het VK) en "radicalisatie", waar bijvoorbeeld youtube vast wel een belangrijke ondersteunende rol heeft, maar waar de vatbaren veelal in persoon uitgebreid geindoctrineerd worden in zekere moskeen. Waar nog steeds direct uit de zandbak ingevlogen imams hele andere dingen in hun moerstaal zeggen dan dat ze ter niet-moslim-consumptie in het openbaar zoal roepen.
Vanuit mijn burgerperspectief lijkt het me veel meer zaak daar te beginnen dan proberen content van het 'web te vegen. Dat werkt al jaren niet. Want ideeen bestrijden is een mensenprobleem, niet een technisch probleem. Zie ook: China.
Maar beter was geweest kenbaar te maken: "nagenoeg iedereen maakt anno 2018 gebruik van het internet, dus ook mensen met criminele en inhumane doelstellingen zoals kindermisbruik, en terroristen gebruiken het om mensen te rekruteren en wreedheden aan te moedigen."
Waarom zou je dat nou doen? Dat geeft maar nuance en levert niet de onnadenkende instemming op waarmee ze populariteit en dus stemmen willen binnenharken.
Internet onderhoudt inmiddels een symbiotische relatie met de mensheid. Dat is de basis van de maatregelen die we als mensheid zullen moeten gaan exploreren om het 'veilige' internet niet verder te laten verontreinigen door een toenemende zwarte vloed van digitale (des)informatie die de mensheid bedreigt.
Dat is de partijlijn, waarbij johanw het bij het rechte eind heeft:
Door johanw: En "disinformation" wordt zeker in de praktijk gedefinieerd als "alles wat de regering slecht uitkomt".
Dat dit in de praktijk inderdaad zo werkt kunnen we hier te lande al zien, in de vorm van mevrouw eikeltak en haar 'dinnetjes in de EUdisinfo-club. Je kan ook eens kijken naar de "policy-based science making" waar professor Nutt niet aan mee wilde doen en toen maar ontslagen werd.
Door Aha: Dat het een vorm van inkijk op je persoonlijke leven teweegbrengt alsook censuur is natuurlijk terechte kritiek maar hoe dan verder?
Begin eens met de echte mensenproblemen aan te pakken. Dit is net of je door op de TV niet te vertellen wat er gebeurt er dus geen nare dingen meer gebeuren. Dat werkt niet. Mensen oppakken die nare dingen doen heeft betere kans van slagen. In plaats daarvan importeren de sargentinoiden onder ons meer meer meer van dat soort wandelende bommetjes.
Het pad wat we nu bewandelen zal resulteren in de situatie dat we geen vrijheid, geen privacy, en ook geen veiligheid hebben. Dan zijn we toch echt beter af met wel vrijheid en wel privacy, want dan hebben we nog wel iets, nu zullen we niets gaan hebben.
Doorgaan zoals wij tot nu gewend waren/zoals gebruikelijk is stilstand.
Ik zie veeleer dat we er langzamerhand achter komen dat dit gereutel van een politieke bovenklasse die zozeer in zichzelf gekeerd is geraakt dat ze volstrekt irrelevant geworden is voor het gewone volk. Vandaar dus ook dat ze voortdurend met onzalige plannetjes komen die meer kwaad dan goed doen.
(En passant, precies de reden waarom meneer sienasappel hele domme dingen kan zeggen en doen, en het nog steeds beter doet dan mevrouw broekpak ooit had kunnen doen. Zij is namelijk zo ver weggedreven dat ze niet langer legitiem is, hij is wel legitiem, marginaal, maar net genoeg. Dichter bij huis: Koning dronkelap zit er ook vooral omdat'ie goed voor zichzelf gezorgd heeft en vanwege de inertie, niet omdat'ie het nou zo goed doet. Aangezien hij niet verkozen is, is het veel moeilijker om 'm weg te krijgen en dat gaat dus nog een keertje klappen, en als we pech hebben, dan goed hard.)
Ter overweging:
Als je er deels of structureel op tegen bent dat overheden trachten digitale veiligheid/geborgenheid te bereiken door wetgeving moet je zo rechtlijnig zijn en verkondigen dat - toegespitst op Nederland - het bouwbesluit 2012, de wegenverkeerswetgeving en de warenwet ook maar van de baan moet.
In al deze wetgevingen zitten ook min of meer aspecten besloten waarin het p-woord (de heilige graal van de privacy and nothing less egoïstici) min of meer in het gedrang komt.
Dat is wel een mooie dooddoener met een hele grote botte bijl maar als je dat even met wat meer detail uiteen wil zetten is er mischien nog wat nuttigs uit op te maken.
* En dus indirect het 'net. Die twee worden weer eens grootschalig doorelkaar gehaald.