De politie wil kunstmatige intelligentie bij cold cases gaan inzetten om zo te kijken welke zaken kansrijke sporen bevatten, zodat zij met behulp van nieuwe forensische technieken mogelijk alsnog kunnen worden opgelost. Dat heeft de politie vandaag via de eigen website bekendgemaakt.
Nederland telt zo'n vijftienhonderd cold cases, waaronder duizend onopgeloste moordzaken. Van alle opgepakte cold cases wordt ongeveer 35 procent alsnog opgelost. De politie stelt dat het aan de vooravond van een nieuwe technologische ontwikkeling staat waarmee het in de toekomst sneller en meer van deze oude zaken op kan oplossen. Het gaat om de inzet van kunstmatige intelligentie.
Om te bepalen of het zin heeft een cold case verder te onderzoeken moeten forensisch rechercheurs nu handmatig, per cold case, een sporenbeeld maken om dat te kunnen afzetten tegen de onderzoekstechnieken van vandaag. Dit duurt gemiddeld vijf tot dertig dagen. "In het huidige tempo zijn we nog tientallen jaren bezig om de sporen in alle cold cases inzichtelijk te krijgen", zegt Roel Wolfert van het Q-team Oost-Nederland, dat experimenten uitvoert binnen de opsporing.
De politie heeft samen met een externe ict-partner gekeken of het proces kan worden versneld, waarbij er nu met kunstmatige intelligentie wordt geëxperimenteerd. Het nu ontwikkelde systeem is geleerd om gedigitaliseerde dossiers te lezen en hieruit automatisch de forensische sporen in beeld te brengen. Bij een volgende fase zou het systeem moeten worden getraind om een gedetailleerd sporenbeeld uit zo'n dossier te halen om vervolgens een overzicht van alle cold cases te genereren, gerangschikt naar kansrijkheid. Een analyse zou op deze manier nog maar één dag in beslag nemen. Volgens Wolfert is het systeem een hulpmiddel en geen vervanging van rechercheurs.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.