Als het aan D66 ligt worden alle algoritmes die de overheid gebruikt voor besluitvorming openbaar gemaakt. De overheid maakt steeds vaker gebruik van geautomatiseerde beslissingen die zijn gebaseerd op data en algoritmen. Het gaat dan bijvoorbeeld om energiebeheer en het leiden van verkeersstromen.
Volgens D66 biedt dit kansen, maar zien bestuurders en beleidsmakers de risico's onvoldoende onder ogen. "Maar zoals zo vaak bij de introductie van nieuwe technologieën, ontnemen de voordelen het zicht op de nadelen. Met als gevolg dat die pas in ons blikveld verschijnen als het te laat is. Zo kunnen algoritmes discriminerend werken, omdat ze kwetsbare groepen vaak nog verder benadelen", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven.
Om discriminatie door algoritmes te voorkomen pleit D66 voor meer transparantie bij het instellen van de algoritmes en de gekozen criteria. "Dus als overheidsinstanties algoritmes gebruiken bij besluitvorming, wil ik dat ze op een website publiceren naar welke kenmerken de rekenformule op zoek is en welke data worden gebruikt", stelt Verhoeven. Hij merkt op dat technologie nooit neutraal of objectief is en algoritmes de aannames van programmeurs volgen. Overheden moeten volgens het Kamerlid dan ook altijd kunnen uitleggen hoe besluiten tot stand komen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.