Fabrikant van auto-onderdelen Continental heeft per direct het gebruik van WhatsApp en Snapchat door medewerkers verboden binnen het wereldwijde bedrijfsnetwerk. Volgens het bedrijf schieten deze diensten tekort als het gaat om databescherming. De apps hebben namelijk toegang tot persoonlijke en potentieel vertrouwelijke gegevens, zoals contacten en dus van derde partijen die niet betrokken zijn.
In het geval van WhatsApp en Snapchat kan de toegang tot het adresboek niet worden beperkt. "De verantwoordelijkheid om aan de privacywetgeving te voldoen komt daardoor bij de gebruikers van deze apps te liggen. Het bedrijf is niet bereid het risico te nemen dat dit vormt in termen van databeveiliging", aldus Continental in een verklaring op de eigen website. Verder stelt het bedrijf dat het de eigen medewerkers en zakenpartners wil beschermen.
De directeur van Continental Elmar Degenhart noemt het onacceptabel dat de verantwoordelijkheid om aan de privacywetgeving te voldoen bij de gebruiker komt te liggen. "Daarom kiezen we voor veilige alternatieven", zo merkt hij op. Om welke alternatieven het precies gaat wordt niet gemeld. Continental laat weten dat met name in Duitsland er twijfels zijn of socialmedia-apps wel aan de nieuwe Europese privacywetgeving voldoen. In het geval van WhatsApp zou elke gebruiker de toestemming van de persoon in zijn adresboek moeten krijgen voordat er data met de chatdienst mag worden uitgewisseld.
Continental noemt dit geen haalbare oplossing. "Om de bedrijfsbelangen, werknemers en zakenpartners te beschermen heeft het bedrijf daarom besloten om het gebruik van alle huidige versies van WhatsApp en Snapchat te verbieden. Continental is bereid het verbod op te heffen als de aanbieders de standaardinstellingen aanpassen om ervoor te zorgen dat hun apps standaard aan de privacywetgeving voldoen", aldus het bedrijf.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.