De daling van het aantal aangiftes van internetoplichting zet door, waardoor het lijkt dat het beleid tegen deze vorm van fraude zijn vruchten afwerpt. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer laten weten. Vorig jaar ontving het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie ruim 38.000 aangiftes van internetoplichting, een daling van 8000 aangiftes ten opzichte van het jaar daarvoor.
Die daling lijkt zich ook dit jaar door te zetten. In het eerste kwartaal van 2018 zijn bij het LMIO zo'n 9500 aangiftes gedaan, waarvan er 1300 werden ingetrokken. Het gemiddelde schadebedrag bedroeg 219 euro. In dezelfde periode in 2017 kwamen er zo'n 10500 aangiftes binnen, waarvan er ruim 1400 werden ingetrokken. De gemiddelde schade bedroeg toen 184 euro.
"Het lijkt er op dat het beleid gericht op preventie van onlinehandelsfraude door het alerter maken van burgers en bedrijven en het opwerpen van barrières zijn vruchten afwerpt. Betrokken private bedrijven geven hierbij aan hun verantwoordelijkheid te hebben genomen door het fraudeurs op online handelssites zo moeilijk mogelijk te maken", aldus de minister. Grapperhaus noemt als voorbeeld de mogelijkheid om op Marktplaats via iDeal te betalen.
Wanneer er van iDeal gebruik wordt gemaakt is het Online Betaalplatform (OBP) wettelijk verplicht om de verkoper te controleren en te identificeren. Het OBP monitort het betalingsproces via iDeal en heeft hierdoor onder andere zicht op fraudeurs aan wie meermaals via iDeal betaald wordt voor één en hetzelfde product. "De consument kan dus binnen de omgeving van Marktplaats kiezen voor verschillende veiligere methodes van betalen. Van private partijen die hiermee werken heb ik vernomen dat het gebruik van deze initiatieven door de consumenten toeneemt en dat daardoor de frequentie van en kans op fraudegevallen sterk afneemt", zo laat de minister weten (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.