De digitale dreiging in Nederland neemt toe en er is zelfs sprake van een continue digitale dreiging voor de nationale veiligheid, zo laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bij de presentatie van het Cybersecuritybeeld Nederland 2018 (CSBN 2018) weten (pdf).
Volgens het CSBN vormen sabotage en verstoring door landen de grootste dreiging. "Grote incidenten laten zien dat actoren het risico van nevenschade niet voorzien of mogelijk zelfs accepteren. In het buitenland heeft nevenschade geleid tot maatschappelijke verstoring, in Nederland tot economische schade." Het Cybersecuritybeeld waarschuwt dat door de afhankelijkheid van (buitenlandse) partijen de kwetsbaarheid voor spionage, verstoring en sabotage groeit. "Buitenlandse partijen kunnen in specifieke landen wettelijk verplicht worden mee te werken aan het ondersteunen van operaties zoals spionage of voorbereidingen voor sabotage", aldus het CSBN.
Ook wordt gewaarschuwd voor beroepscriminelen, die volgens het rapport een grote dreiging voor de Nederlandse maatschappij blijven vormen. Zo zijn cyberaanvallen die een grote maatschappelijke impact hebben laagdrempelig uit te voeren. In het geval van bijvoorbeeld ddos-aanvallen hoeft een aanvaller zelf niet altijd over veel capaciteit te beschikken, maar kan hij die ook inkopen.
Zes kernproblemen worden in het CSBN als oorzaak van de digitale dreiging genoemd. Het gaat onder andere om onveilige producten en diensten die de "achilleshiel" van de digitale veiligheid zijn, maar ook de eenvoud waarmee aanvalsmiddelen toegankelijk zijn en dat digitale aanvallen vaak weinig riskant zijn om uit te voeren. Ook wordt er gewezen naar het gebruik van buitenlandse partijen en de toenemende complexiteit en connectiviteit.
Uit het Cybersecuritybeeld komt verder naar voren dat veel organisaties geen basismaatregelen treffen om zich te beschermen. "De rapportageperiode kende veel incidenten waar basismaatregelen de schade hadden kunnen beperken of het incident hadden kunnen voorkomen. Bij manifestaties met grote gevolgen, zoals WannaCry en BadRabbit, werden bekende kwetsbaarheden misbruikt. De beveiligingsupdates hiervoor waren al maanden beschikbaar maar klaarblijkelijk niet toegepast."
Ook con?guratiefouten leiden tot incidenten. Zo waren bijvoorbeeld gegevens over energiecontracten van Nederlandse huishoudens voor iedereen online beschikbaar doordat verkeerd gecon?gureerde S3-buckets, gebruikt voor gegevensopslag, toegankelijk waren. Verkeerd gecon?gureerde memcached-servers werden misbruikt om grote ddos-aanvallen uit te voeren. Ondanks de impact stelt het rapport dat het komend jaar organisaties nog steeds niet alle basismaatregelen zullen tre?en, tenzij daartoe een aanleiding is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.