Het is voorlopig niet wenselijk om blockchaintechnologie voor het verkiezingsproces in te zetten, zo blijkt uit onderzoek van het Privacy & Identity Lab. Van verschillende kanten, waaronder de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, is geopperd dat blockchaintechnologie een rol kan spelen bij het verbeteren en vernieuwen van het verkiezingsproces.
De blockchain is simpel gezegd een gedistribueerd grootboek met een onveranderbare database van transacties. "Het ligt daarom voor de hand te denken dat blockchaintechnologie de betrouwbaarheid en eventueel efficiëntie van het verkiezingsproces in Nederland zou kunnen verhogen", stelt Jaap-Henk Hoepman, universitair docent en hoofdwetenschapper van het Privacy & Identity Lab die het onderzoeksrapport opstelde (pdf).
Volgens Hoepman is een blockchain alleen noodzakelijk als tegelijkertijd aan twee voorwaarden is voldaan. Er is niet één te vertrouwen centrale partij, én de volgorde van de te verwerken transacties is van belang. Volgens de onderzoeker laat dit zien dat gebruik van blockchaintechnologie in het verkiezingsproces minder voor de hand liggend is dan mensen denken. Bij verkiezingen is de volgorde van de transacties namelijk niet van belang.
Daarnaast kleven er nadelen aan het gebruik van de verschillende soorten blockchains, zoals de mogelijkheid tot beïnvloeding van de verkiezingsuitslag en schending van de privacy bij de verwerking van persoonsgegevens. "We concluderen dat, in ieder geval bij de huidige stand der techniek, het toepassen van blockchain technologie in het verkiezingsproces niet wenselijk is", aldus Hoepman, die niet verwacht dat deze situatie door technologische ontwikkelingen snel zal veranderen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.