Veel fake webshops maken gebruik van opgeheven domeinennamen om mensen op te lichten, zegt Richard Garsthagen. Samen met zijn team "CrimeBusterBot" won hij de afgelopen Dutch Open Hackathon. CrimeBusterBot is een tool om malafide websites te identificeren.
Hiervoor maakt de tool gebruik van de .nl-zonefile van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert. Normaliter kan er via de SIDN één domeinnaam per keer worden gecontroleerd en moet de gebruiker aangeven dat hij geen robot is. Tijdens de hackathon stelde de SIDN haar database open, zodat de tool domeinen geautomatiseerd kon controleren.
Al bij de allereerste scan wist CrimeBusterBot zo 328 onbetrouwbare websites op te sporen na het invoeren van een domeinnaam. "Het is wonderbaarlijk hoeveel fake websites er zijn. Opvallend is dat veel criminelen opgeheven domeinnamen gebruiken. Zo vonden we tijdens een van onze testscans een website van een elektronicabedrijf dat failliet is. De website bleef exact hetzelfde, alleen de bestelprocedure werd veranderd", zegt Garsthagen tegenover de SIDN.
Hij merkt op dat CrimeBusterBot criminelen opspoort aan de hand van de onderliggende technische gegevens van onbetrouwbare websites. "Een crimineel kan namelijk iedere keer een andere naam opgeven, maar onderliggende technische elementen varieer je niet zo makkelijk." Tijdens de Hackathon werd er een proof of concept van de CrimeBusterBot ontwikkeld. Garsthagen en zijn team gaan nu kijken of ze de tool vanuit een vrijwilligersrol verder kunnen ontwikkelen. Daarbij wordt er onder andere met de politie en de SIDN gesproken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.