Minister Donner (Justitie) en minister Remkes (BZK) hebben het wetsvoorstel tot uitbreiding van de identificatieplicht naar de Tweede Kamer gestuurd. De identificatieplicht geldt voor iedereen van 14 jaar en ouder. De uitbreiding van de identificatieplicht is bedoeld om handhaving van wetten en regels door de politie (en andere toezichthouders) te verbeteren. Dit betekent dat de politie alleen in het kader van bestaande werkzaamheden om identificatie kan vragen. Er komen geen afzonderlijke controles op het bezit van identiteitsbewijzen.
De regeling betekent een uitbreiding van de vormen van identificatieplicht. In de huidige situatie mag de politie een aangehouden verdachte om een identiteitsbewijs vragen. Ook een aantal andere instanties mag voor een wettelijk omschreven taak om een legitimatie vragen. Dan geldt bijvoorbeeld bij de notaris, bij het openen van een bankrekening of het aanvragen van een sofi-nummer. Daarnaast moet de werkgever op de eerste werkdag van een nieuwe werknemer de identiteit van deze persoon vaststellen.
Identiteitsbewijs
Het kabinet heeft besloten om geen nieuwe identiteitskaart in te voeren. Naast het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart geldt ook het rijbewijs in de meeste gevallen als een erkend identiteitsbewijs. Voor de vaststelling van de verblijfsstatus of de nationaliteit voldoet het rijbewijs niet. Vreemdelingen kunnen zich onder meer identificeren met een zogeheten vreemdelingendocument.
Vreemdelingentoezicht
Het wetsvoorstel biedt geen extra bevoegdheden voor het vreemdelingentoezicht. Alleen bij een 'geobjectiveerd redelijk vermoeden van illegaal verblijf' mag de politie de identiteit van een vreemdeling controleren. Het kabinet verwacht dan ook niet dat buitenlanders of vreemdelingen onevenredig getroffen worden door de invoering van de algemene identificatieplicht. (OM)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.