image

Nederland positief over EU-voorstel voor elektronisch bewijs

donderdag 28 juni 2018, 16:53 door Redactie, 10 reacties

Nederland is positief over een voorstel van de Europese Commissie dat grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs moet versnellen, zo heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens de Commissie kan criminaliteit in de Europese Unie momenteel niet effectief worden opgespoord en vervolgd vanwege problemen met grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs.

De samenwerking tussen autoriteiten en providers met betrekking tot de toegang tot elektronisch bewijs zou niet goed functioneren. Daardoor moeten strafrechtelijke onderzoeken worden gestopt of komen deze niet van de grond, aldus de Commissie. Het voorstel moet daar verandering in brengen. Het geeft justitiële autoriteiten de mogelijkheid om elektronisch bewijsmateriaal te vorderen van providers die in de Europese Unie actief zijn, zonder tussenkomst van de justitiële autoriteiten van de lidstaat waar de provider is gevestigd of waar de gegevens zich bevinden.

Het voorstel maakt daarbij een onderscheid tussen verschillende soorten gegevens, zoals gebruikersgegevens, toegangsgegevens, verkeersgegevens en gegevens over de inhoud. De gevorderde data kan variëren van identificerende gegevens, ip-adressen en meta-data tot sms-berichten, e-mails, foto's of app-berichten. Afhankelijk van de impact op de privacy worden aparte waarborgen voorgesteld. Providers kunnen zich daarnaast "op een beperkt aantal formele gronden" verzetten tegen de dataverzoeken.

Nederlandse positie

Volgens Blok is toegang tot elektronisch bewijs steeds lastiger te verkrijgen. "In de praktijk blijkt het gebruik van de in het internationaal verkeer gangbare vormen van samenwerking, instrumenten van wederzijdse samenwerking in strafzaken, te langzaam en te bewerkelijk voor tijdige toegang tot gegevens door politie en justitie", aldus de minister in een alinea over de Nederlandse positie ten aanzien van het voorstel. "Verder maken mensen, al dan niet met criminele intenties, gebruik van zogenoemde anonimiseringstechnieken (VPN, TOR) en van versleutelsoftware (encryptie)."

Daarnaast is het vaak niet mogelijk om te bepalen waar gegevens zijn opgeslagen en is daardoor onbekend met welk land moet worden samengewerkt. Het kabinet is dan ook blij met de koers van de Europese Commissie. "Nederland ziet deze voorstellen als een belangrijke stap voorwaarts", schrijft Blok (pdf). Volgens de minister bieden de voorstellen een oplossing voor een "significant probleem" in de rechtshandhaving. Daarnaast is het kabinet tevreden dat directe samenwerking als uitgangspunt is gekozen. Op een aantal onderdelen moet Nederland nog een positie innemen. Het gaat dan onder andere om de reikwijdte van en waarborgen in het voorstel, alsmede de positie van het midden- en kleinbedrijf en aansprakelijkheid van bedrijven.

Reacties (10)
28-06-2018, 17:23 door Anoniem
Het geeft justitiële autoriteiten de mogelijkheid om elektronisch bewijsmateriaal te vorderen van providers die in de Europese Unie actief zijn, zonder tussenkomst van de justitiële autoriteiten van de lidstaat waar de provider is gevestigd of waar de gegevens zich bevinden.
Dat betekent dat je als ISP data moet ophoesten over je gebruikers aan om het even welk vaag figuur met een pet op en een raar accent.

In plaats van dat ze nou zorgen dat die communicatie tussen justitiedepartementen in verschillende landen soepeltjes verloopt, zodat er een filter tussen zit van justitie in je eigen land. Maar nee. Gelijk kortsluiten zodat de eigen wetten nog minder betekenen. Of ze zijn echt gek van eurofilie daar in eurocratië, of ze snappen niet hoe je zoiets netjes organiseert. Of allebei natuurlijk.
28-06-2018, 17:34 door abj61
In het kort :
De lokale wetgeving wordt omzeild, schijt aan de burger.
28-06-2018, 17:46 door karma4 - Bijgewerkt: 28-06-2018, 17:50
Door abj61: In het kort :
De lokale wetgeving wordt omzeild, schijt aan de burger.
In het kort de rechtshandhaving krijgt een gelijkwaardig speelveld als de criminelen. Dé lokale burgers krijgt mogelijk betere bescherming tov het Internationale boevengilde.

De vraag hierbij is wel of de dataretentie richtlijn terugkomt.
Deze is buiten werking gezet omdat de periode disproportioneel lang zou zijn. Nationaal her en der zijn er nu langere tijden doorgevoerd. Dat was niet de gedachte als doel wel het resultaat.
28-06-2018, 23:45 door Anoniem
Door karma4:
Door abj61: In het kort :
De lokale wetgeving wordt omzeild, schijt aan de burger.
In het kort de rechtshandhaving krijgt een gelijkwaardig speelveld als de criminelen.
Gooi dan gelijk het wetboek van strafrecht overboord en verzin een mobiele brigade van straatrechters op motorfietsen, ofzo.
29-06-2018, 10:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door karma4:
Door abj61: In het kort :
De lokale wetgeving wordt omzeild, schijt aan de burger.
In het kort de rechtshandhaving krijgt een gelijkwaardig speelveld als de criminelen.
Gooi dan gelijk het wetboek van strafrecht overboord en verzin een mobiele brigade van straatrechters op motorfietsen, ofzo.
Oh maar er zullen best wel dingen gaan veranderen hoor. Het huidige rechtssysteem en de handhaving zijn ingevoerd
op basis van het idee dat de overheid het monopolie heeft op het spreken van recht en het handhaven tegen overtredingen
van de wet. Je "mag niet voor eigen rechter spelen" als iemand de wet overtreedt (waarbij meestal meer bedoeld wordt
dat je "niet zelf voor politie mag spelen") maar dat gaat denk ik ooit wel veranderen nu de overheid op alle fronten aan het
terugtreden is en meer aan marktpartijen overlaat. Ik denk wel dat het uiteindelijk niet tegen te houden is dat er
marktpartijen (al dan niet op motorfietsen) komen die ingeschakeld kunnen worden als er iets gebeurt wat de politie niet
kan of wil oppakken. Daar zou ook cybercriminaliteit onder kunnen vallen.

Je kunt wel voortdurend je hakken in het zand zetten als zich aankondigt dat er al dan niet fundamentele dingen
veranderd gaan worden in het rechtsssyteem, maar bedenk je dan wel dat dit systeem er ook niet altijd geweest is en
dat het dus best kan zijn dat het aangepast wordt aan de omstandigheden. En veranderende omstandigheden kunnen
zich zowel in de wereld van de criminaliteit als in de wereld van het besturen bevinden.
29-06-2018, 19:50 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt wel voortdurend je hakken in het zand zetten als zich aankondigt dat er al dan niet fundamentele dingen veranderd gaan worden in het rechtsssyteem, maar bedenk je dan wel dat dit systeem er ook niet altijd geweest is en dat het dus best kan zijn dat het aangepast wordt aan de omstandigheden. En veranderende omstandigheden kunnen zich zowel in de wereld van de criminaliteit als in de wereld van het besturen bevinden.
Dat er veranderd kan en wellicht moet worden, daar kan ik wel inkomen. Maar verandering heeft wel een geldige reden nodig. En als ik steeds weer zie dat er allerlei staats- en rechtsprincipes overboord worden gezet omdat het de huidige machthebbers te moeilijk is om ze instand te houden, of nog mooier, om dat ze kennelijk niet eens begrijpen wat de principes doen en waarom ze verzonnen zijn, dan denk ik niet "deze verandering is nodig". Dan denk ik "deze machthebbers zijn incompetent en mijn loyaliteit onwaardig".

Dus kom met een goed doortimmerd, steekhoudend verhaal met je verandering. "Nou dat lijkt ons wel handig" is gewoon niet goed genoeg. Laat minstens zien dat je de gevolgen snapt en als er zich toch onbedoelde bij-effecten voordoen, wees dan niet te trots om snel de boel weer terug te draaien en eventueel iets anders te verzinnen.
29-06-2018, 20:26 door Anoniem
Gewoon altijd VPN gebruiken,die geen DNS leaks heeft bijvoorbeeld. Maar ja het gebruik van VPN is lang niet voor iedereen weggelegd. Dit doordat lang niet iedereen weet wat het is en hoe het ingesteld moet worden. De sleepnet is er al,en daar komt dit nog eens bovenop misschien. Ik vind dat overheden moeten stoppen met neuzen in alle internetdata. Al zeggen ze het niet door de sleepwet wordt wel degelijk alles gecontroleerd of iets wel of niet mag,zelfs bij de eerlijke nietsvermoedende burger. Ik vind dat gewoon zorgwekkend en in strijd met het recht op privacy. De nieuwe privacywet met het toezicht erop is ook maar gebakken lucht. Er is eigenlijk niks veranderd wat de mensen zelf kunnen aanpassen,wat ze wel of niet willen prijsgeven met Cookieinstellingen. Er is en blijft te weinig eigen toezicht op. Want lang niet alles wordt als opt out behandeld van datamanining bedrijven.
29-06-2018, 23:24 door Anoniem
Door karma4:
Door abj61: In het kort :
De lokale wetgeving wordt omzeild, schijt aan de burger.
In het kort de rechtshandhaving krijgt een gelijkwaardig speelveld als de criminelen. Dé lokale burgers krijgt mogelijk betere bescherming tov het Internationale boevengilde.
Hoe naief kun je zijn als je echt denkt dat de Roverheid beschermt tegen boevengilde?!

Hoog tijd om te stoppen met het genereren van die data. Gewoon weer op papier. Sneller. Effectiever. En veel minder beveiliging nodig om het 'binnen' te houden.
30-06-2018, 11:28 door Anoniem
Hoe moeilijk kan het zijn om via Europol aan een lokaal justitie te vragen "goh, ik heb hier ali B die wil een gebouw opblazen en ik wil graag weten waar ali B woont met dit IP adres" ?

Justitie kan toch niet tegen boeven vangen zijn?
Dat wordt ons altijd door de strot geduwd als onze overheid weer iets verpakt in kiddipr0n verpakkingspapier of terrorisme verpakkingspapier.

Justitie in Belgie kan toch niet een onderzoek in de weg zitten van Justitie in Nederland? Of die van Oostenrijk, of Duitsland, of een of ander kneuterig oost-EU land?
Naming and shaming desnoods..
Lijkt wel of ze allemaal elkaars hand boven de ander houden... Jij doet niets waar ik last van heb, dan doe ik niets waar jij last van hebt, en ondertussen gebeurt er helemaal niets...
BAH>
03-07-2018, 09:06 door SPer
Door Anoniem: Gewoon altijd VPN gebruiken,die geen DNS leaks heeft bijvoorbeeld. Maar ja het gebruik van VPN is lang niet voor iedereen weggelegd. Dit doordat lang niet iedereen weet wat het is en hoe het ingesteld moet worden. De sleepnet is er al,en daar komt dit nog eens bovenop misschien. Ik vind dat overheden moeten stoppen met neuzen in alle internetdata. Al zeggen ze het niet door de sleepwet wordt wel degelijk alles gecontroleerd of iets wel of niet mag,zelfs bij de eerlijke nietsvermoedende burger. Ik vind dat gewoon zorgwekkend en in strijd met het recht op privacy. De nieuwe privacywet met het toezicht erop is ook maar gebakken lucht. Er is eigenlijk niks veranderd wat de mensen zelf kunnen aanpassen,wat ze wel of niet willen prijsgeven met Cookieinstellingen. Er is en blijft te weinig eigen toezicht op. Want lang niet alles wordt als opt out behandeld van datamanining bedrijven.
Eerlijk gezegt wil ik me niet in allerlei technische bochten hoeven te wringen om te voorkomen dat de overheid mij, als niet crimineel, gewoon met rust laat. Ik gebruik met opzet geen TOR om te voorkomen dat ik alleen om die reden op de een of andere manier verdacht ben, Ik gebruik wel eens VPN om een filmpje te bekijken op netflix die in mijn regio nog niet uitgekomen is, tevens voor mijn werk. Ik vind het uitermate merkwaardig dat dit soort technieken als verdacht worden gezien. Ergo, ik vind de overheid steeds meer een bedreiging voor mijn privacy, en denk dat ik 1984 nog maar eens doorlees en al mijn internet verbindingen doorknip ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.