Door Anoniem: Door SPer: Sommige aparaten laten de spanning en stroom uit fase lopen waardoor de ouderwetse energiemeter er geen wijs meer uit kan worden en een onjuist verbruik aangeeft. Misschien doen moderne meters dat beter, dus nog een argument om geen moderne meter te nemen ;-)
De ouderwetse energiemeter kan/kon daar prima mee overweg en registreren correct het werkelijke verbruik (uiteraard met een kleine foutmarge voor de fijnslijpers onder ons).
Bij "zuiver Ohmse" belastingen zoals een gloeilamp, is er geen sprake van blindstroom (Engels: power factor).
Belastingen kunnen "niet zuiver Ohms" zijn, zoals een TL-buis met uitsluitend een voorschakelapparaat (in serie met die TL-buis):
.-----{~~~voorschakelapparaat~~~}---- fase 230 Volt (zwarte schakeldraad of bruine draad)
|
`-------[====TL-buis====]------------- nul (blauwe draad)
Zo'n voorschakelapparaat is een spoel van koperdraad in en om een metalen kern, bedoeld om de stroom door de TL-buis te beperken, zodanig dat er ca. 80 Volt over de TL-buis zelf staat en de rest van de 230 Volt (dus ca. 150 Volt) over die spoel. In plaats van een spoel zou je in theorie [*] ook een weerstand kunnen gebruiken, maar dan zou die weerstand bijna 2x zoveel vermogen gebruiken (en dissiperen) als de TL-buis. Een spoel dwingt de spanning en stroom uit fase, waardoor er veel minder vermogen in de spoel wordt gedissipeerd dan in een weerstand zou gebeuren. In de praktijk is dit bijna verwaarloosbaar, waardoor een TL-armatuur met een TL-buis van 80 Watt bijv. 82 Watt vermogen opneemt uit het elektriciteitsnet, en dat is dan ook precies waar je met een klassieke elektriciteitsmeter (met draaiende schijf) voor betaalt.
Of dat terecht is, is discutabel. Want bij een
gloeilamp van 82 Watt zou in de leidingen van de centrale naar jouw 82 Watt gloeilamp, bij een netspanning van 230 Volt, een stroom van P/V = 82/230 = ca. 0,36 Ampere lopen. In de prijs die jij betaalt zijn de verliezen van het elektriciteitsnet tussen de centrale en jouw huis inbegrepen. Het probleem is dat die leidingen weerstand hebben, waardoor er -afhankelijk van de stroom die er doorheen loopt- vermogen wordt gedissipeerd. Oftewel, als jij een lamp aan doet, wordt de buitenlucht extra verwarmd (een klein beetje). Maar zoals gezegd, dat is bij de prijs inbegrepen.
Het probleem ontstaat bij "niet Ohmse" belastingen. Bijvoorbeeld bij het genoemde TL-armatuur, zou er best een stroom van bijv. 0,72 Ampere kunnen lopen - alleen uit fase met de spanning. Het gedissipeerde vermogen in de leidingen van de centrale naar jouw huis is echter uitsluitend afhankelijk van de weerstand van die leidingen en de stroom die er door loopt. Dus als jij het TL-armatuur van 82 Watt uit bovenstaand plaatje aanzet, in plaats van een gloeilamp van 82 Watt, moet de centrale meer energie leveren (zolang jouw TL-buis brandt) omdat de leidingen naar jouw huis de buitenlucht twee maal zo hard verwarmen!
De extra stroom die er loopt, die
niet bijdraagt aan het gedissipeerde vermogen in jouw TL-armatuur of andere effectief "spoelse" of "capacitieve" belasting, noemen we blindstroom. Nogmaals, met een klassieke energieverbruiksmeter (die de tijd maal de
effectieve spanning maal stroom meet), wordt blindstroom niet geregistreerd en betaal je er dus niet direct voor (uiteindelijk wil het energiebedrijf geld zien, dus elke klant betaalt er een beetje aan mee als jouw apparatuur veel blindstroom veroorzaakt).
Het energiebedrijf houdt niet van blindstroom, want zij moet er dikkere draden en zwaardere trafo's voor gebruiken. En tenzij die leidingen onder een wegdek met ijzel liggen, leidt blindstroom tot pure energieverspilling. Om die reden horen TL-armaturen tevens van een condensator te zijn voorzien, met een dusdanige capaciteit dat deze de faseverschuiving, veroorzaakt door (het spoelse) voorschakelapparaat, opheft. Waarmee het zich weer ongeveer Ohms gedraagt.
Overigens heeft blindstroom niet persé wat te maken met schakelende voedingen.
[*] Het voorschakelapparaat speelt ook een rol bij het starten van de TL-buis, vervangen door een weerstand kan daarom ook niet.
Door Anoniem: Waarschijnlijk zelfs beter dan de moderne electronische meters.
Of elektronische meters je laten betalen voor blindstroom, weet ik niet. Er hoort echter weinig blindstroom te lopen, want dat is slecht voor het milieu en
iemands portemonnee.