Voor de derde keer in korte tijd blijkt dat het Openbaar Ministerie de fout in is gegaan met het toepassen van dwangmiddelen tegen journalisten. Het gaat om een onderzoek van het parket Rotterdam waarin in oktober vorig jaar en in februari dit jaar zonder toestemming de telefoongegevens van een Rotterdamse journalist zijn opgevraagd. Wederom bleek dat het OM de eigen interne richtlijnen niet had gevolgd.
De gegevens zijn vervolgens in maart vernietigd. Deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie eind maart de fout was in gegaan bij het afluisteren van een journalist en vorige maand bleek dat het OM de eigen regels had genegeerd bij het opvragen van de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad. Volgens het OM zijn er geen andere lopende onderzoeken waarin dwangmiddelen tegen journalisten zijn toegepast. Mocht dit bij zaken in het verleden zijn gebeurd, dan zegt de organisatie dit bekend te zullen maken.
Eerder deze week nam de Eerste Kamer het wetsvoorstel Bronbescherming in strafzaken aan waarin de bronbescherming van journalisten wettelijk is vastgelegd. "Deze wet heeft gevolgen voor de Aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten die het Openbaar Ministerie hanteert, en wordt daarom spoedig aangepast. Ook wordt de Aanwijzing verder aangescherpt en verduidelijkt", zo laat het OM weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.