Veel tweedehands geheugenkaartjes bevatten privégegeven van de vorige eigenaar, zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Hertfordshire vastgesteld. Voor hun onderzoek kochten ze honderd geheugenkaartjes via eBay, veilingen en tweedehandswinkels.
Vervolgens werd er van de geheugenkaartjes een forensische kopie gemaakt en geanalyseerd. De onderzoekers vonden intieme foto's en selfies, kopieën van paspoorten, contactlijsten, navigatiebestanden, pornografie, cv's, browsegeschiedenis, identificatienummers en andere belangrijke persoonlijke documenten. Via de navigatiebestanden was het bijvoorbeeld mogelijk om de thuislocatie van de gebruiker te bepalen, alsmede afgelegde locaties en als "interessant" aangemerkte plekken.
36 van de onderzochte geheugenkaartjes waren helemaal niet door de eigenaar of verkoper gewist. 29 kaartjes waren geformatteerd, maar konden nog steeds zonder veel moeite worden hersteld. Van twee kaartjes waren de gegevens wel verwijderd, maar nog steeds terug te vinden. Een kwart van de aangeschafte kaartjes was grondig gewist via een wistool en bevatte geen terug te halen informatie. Vier kaartjes waren defect en de resterende vier bleken geen data te bevatten. De reden hiervan kon echter niet worden vastgesteld.
"Zoals dit onderzoek laat zien is het probleem niet dat mensen hun sd-kaart niet leegmaken; het is dat ze het niet goed doen. Het gewoon verwijderen van een bestand van een apparaat verwijdert alleen de verwijzing naar het bestand op de geheugenkaart. Het verwijdert niet de enen en nullen waar het bestand uit bestaat. De data blijft op de kaart totdat het door iets anders wordt overschreven", zegt Paul Bischoff van Comparitech. Hij merkt op dat geheugenkaartjes volledig moeten worden gewist en geformatteerd voordat ze worden weggedaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.