image

Eerste ziekenhuis maakt koppeling tussen EPD van Epic en systemen apotheken

maandag 9 juli 2018, 10:45 door Redactie, 16 reacties
Laatst bijgewerkt: 10-07-2018, 12:37

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is het eerste ziekenhuis dat een koppeling heeft gemaakt tussen het elektronisch patiënten dossier (EPD) van Epic en de informatiesystemen van openbare apotheken. Daardoor kan het ziekenhuis recepten digitaal naar de gewenste apotheek van de patiënt sturen.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De uitwisseling tussen het EPD en de apotheeksystemen loopt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Volgens de NZV scheelt dit voor het ziekenhuis veel faxverkeer op de poliklinieken en zou het de kans op fouten moet verkleinen, doordat recepten niet meer handmatig moeten worden overgenomen. Ook zou de wachttijd voor patiënten korter worden omdat de recepten worden klaargemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt.

De koppeling tussen het EPD en de apotheeksystemen is onderdeel van de VIPP-doelstelling B2. Die omvat dat iedere zorginstelling op 31 december 2019 medicatievoorschriften digitaal kan aanbieden als vooraankondiging of recept. Om aan de doelstelling te voldoen moet minstens 30 procent van de recepten elektronisch worden verstuurd. Daarnaast moet iedere zorginstelling op 31 december 2019 bij ontslag van een patiënt een gestandaardiseerd actueel medicatieoverzicht kunnen verstrekken. Epic is de op één na grootste leverancier van EPD-systemen in Nederland.

Reacties (16)
09-07-2018, 10:58 door Anoniem
Leuk bericht maar nergens in de bron iets terug te vinden over de veiligheid. Ja het helpt typefouten te voorkomen tussen ziekenhuis en apotheek. Zolang we niks over integriteit en authenticiteit horen blijft het gissen of kwaadwillenden een recept kunnen modificeren.
09-07-2018, 11:00 door Briolet
Volgens de NZV scheelt dit voor het ziekenhuis veel faxverkeer …
Ook zou de wachttijd voor patiënten korter worden omdat de recepten worden klaargemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt.

??? Of je het recept nu digitaal of per fax naar de apotheek stuurt, in beide gevallen is het recept er direct en kunnen de medicijnen alvast uitgezocht worden.
09-07-2018, 11:04 door Anoniem
Door Briolet:??? Of je het recept nu digitaal of per fax naar de apotheek stuurt, in beide gevallen is het recept er direct en kunnen de medicijnen alvast uitgezocht worden.

Een fax is niet digitaal maar analoog, en kennelijk is de eis dat per 31december 2019 alles digitaal moet...
09-07-2018, 11:29 door Anoniem
Het Amphia Ziekenhuis in Breda is het eerste ziekenhuis dat een koppeling heeft gemaakt tussen het elektronisch patiënten dossier (EPD) en de informatiesystemen van openbare apotheken. Daardoor kan het ziekenhuis recepten digitaal naar de gewenste apotheek van de patiënt sturen.
Dus zonder het EPD en LSP er aan de haren bij te trekken kunnen ze geen recepten "digitaal" versturen?

Oh, en faxen kunnen ook heel goed uit een faxmodem bliepen, komt geen papier aan te pas. En je kan ze ook al "digitaal" ontvangen en op een scherm zetten, ook al zonder papier. Wat is hier de winst nou helemaal?

Echt, die "digitaale transformaasie" is toch maar wat moeluk te snappun voor sommigun.
09-07-2018, 11:40 door Anoniem
Door Briolet:
Volgens de NZV scheelt dit voor het ziekenhuis veel faxverkeer …
Ook zou de wachttijd voor patiënten korter worden omdat de recepten worden klaargemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt.

??? Of je het recept nu digitaal of per fax naar de apotheek stuurt, in beide gevallen is het recept er direct en kunnen de medicijnen alvast uitgezocht worden.

Dat is niet het probleem. Het probleem is de fax an sich, een apparaat wat defect kan gaan, slecht leesbare afdrukken kan geven, en (niet onbelangrijk), er gaan zoveel recepten heen dat faxen regelmatig "in gesprek" zijn waardoor het bericht niet wordt verstuurd. Ook kan faxverkeer makkelijk getapt worden, waarbij patiëntgegevens zichtbaar worden. Ook niet onbelangrijk, faxen werkt moeilijker over VOIP/SIP (ruisonderdrukking).

Vanwege de veiligheid faxen ziekenhuizen nog, ipv dat ze e-mailen. En dan moet je denken aan 100en faxen per dag. En dit zijn alleen de normale medicijnen. Voor opiaten gelden andere regels, deze mogen niet gefaxt worden. Dan krijgt de patiënt nog een getekende brief mee.

Door nu alles digitaal te koppelen onstaat er een snelle, versleutelde berichtenstroom die geen last heeft van alle bovengenoemde problemen. Het vergt alleen heel veel ziekenhuizen op alle omliggende apotheken aan te sluiten. Deze hebben namelijk allemaal hard en software nodig om de stroom berichten te kunnen verwerken. Daar komt bij dat iedereen dan ook hetzelfde protocol moet babbelen en er moeten aanbieders zijn die het kunnen implementeren.

Al met al was dit een moeilijke stap die nu voor één ziekenhuis voltooid is.
09-07-2018, 12:05 door Anoniem
Een fax is niet digitaal maar analoog, en kennelijk is de eis dat per 31december 2019 alles digitaal moet...
Volgens mij staat er kan aangeboden.
Die omvat dat iedere zorginstelling op 31 december 2019 medicatievoorschriften digitaal kan aanbieden als vooraankondiging of recept.
09-07-2018, 12:13 door Anoniem
En wat nou als je helemaal geen EPD (LSP, of hoe het morgen heten zal) wilt en daar uiteraard geen toestemming voor gegeven hebt? Krijg je dan geen medicijnen meer?
Dat gaat de volgende stap worden: mensen chanteren. Maar het is opt-in, dus goed hoor...

Houd nou eens op met die digi-dwang. Ik wil helemaal niet!
09-07-2018, 13:02 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is niet het probleem. Het probleem is de fax an sich, een apparaat wat defect kan gaan, slecht leesbare afdrukken kan geven, en (niet onbelangrijk), er gaan zoveel recepten heen dat faxen regelmatig "in gesprek" zijn waardoor het bericht niet wordt verstuurd.
Rare fax die geen autodial heeft tegenwoordig. En je kan die faxen heel goed electronisch "aannemen" met een fax/modem, of zelfs geheel in software via FoIP. Dit is echt het probleem niet, je kan fax als transport heel goed inzetten, zeker als het om iets gaat dat toch wel door mensen gelezen moet worden.

Ook kan faxverkeer makkelijk getapt worden, waarbij patiëntgegevens zichtbaar worden.
De grap is nou juist dat telefoonverkeer (en dus faxverkeer) wettelijk beschermd is en dus niet getapt mag worden zonder tapbevel. Geldt niet voor email of andere electronisch dataverkeer. Daarom is encryptie daar zo belangrijk. Die je vervolgens ook best op je FoIP kan toepassen.

Ook niet onbelangrijk, faxen werkt moeilijker over VOIP/SIP (ruisonderdrukking).
Daarom gebruik je FoIP, fax-over-VoIP, als in fax-geoptimaliseerde afhandeling in plaats van spraakgeoptimaliseerde afhandeling. Bij een volledig digitale afhandeling is dat net zo snel als email.

En als het dan toch langzaam moet (fax-over-VoIP gaat niet echt harder dan 9600 bps, dus POTS-POTS fax tussen twee 33k6 faxen is sneller) is wel weer veel makkelijker van meer kanalen te voorzien zodat er makkelijk meerdere faxsessies tegelijkertijd afgehandeld kunnen worden en daarmee is het congestieprobleem van fax-in-gesprek ook weg.

Door nu alles digitaal te koppelen onstaat er een snelle, versleutelde berichtenstroom die geen last heeft van alle bovengenoemde problemen.
Alleen zijn de technische problemen prima op te lossen met bestaande middelen zonder daarvoor de hele infrastructuur en werkwijze over hoop te halen, en al helemaal zonder daar een EPD/LSP-koppeling bij te trekken die er eigenlijk niets te zoeken heeft.

En de niet-technische problemen lost het nieuwe systeem ook niet op.

Het vergt alleen heel veel ziekenhuizen op alle omliggende apotheken aan te sluiten. Deze hebben namelijk allemaal hard en software nodig om de stroom berichten te kunnen verwerken. Daar komt bij dat iedereen dan ook hetzelfde protocol moet babbelen en er moeten aanbieders zijn die het kunnen implementeren.
Dat is dus een hele hoop moeite, tijd, kosten, etc. die eigenlijk alleen maar voor het gevoel van "wat zijn we toch lekker aan het digitaal transformeren!" verbrand worden.

Al met al was dit een moeilijke stap die nu voor één ziekenhuis voltooid is.
Petje af hoor.

Ik denk dat je met een beetje nadenken en respect voor bestaande oplossingen je makkelijk een turn-key apparaat had kunnen neerzetten dat zowel de problemen van fax-over-een-enkele-POTS-lijn als de problemen die nu gecreerd worden door de onnodige EPD/LSP-koppeling had kunnen oplossen, en lange termijn een soepel upgrade-pad had gecreerd.

Maargoed, daar heb je visie op een duidelijk functioneel doel voor nodig, en dat hebben de proponenten van EPD/LSP-koppelingen nou eenmaal niet. Daar gaat het er alleen maar over hun EPD/LSP-vehikel te pushen.

En dat is wel de essentie van "digitale transformatie": Het is spielerei en heeft verder weinig aanwijsbaar direct practisch doel. Maar het levert wel bergen gedoe op, en daarmee nog jaren en jaren aan inkomsten voor consultants, dienstverleners, en wat dies meer zij.
09-07-2018, 15:14 door Tha Cleaner
Door Briolet:
Volgens de NZV scheelt dit voor het ziekenhuis veel faxverkeer …
Ook zou de wachttijd voor patiënten korter worden omdat de recepten worden klaargemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt.

??? Of je het recept nu digitaal of per fax naar de apotheek stuurt, in beide gevallen is het recept er direct en kunnen de medicijnen alvast uitgezocht worden.
Het Fax recept zal eerst in de lokale computers verwerkt moeten worden, voordat er ook maar iets mee gedaan kan worden. Dit zal momenteel wel een handmatig proces zijn, wat dus ineffectief tijdrovend en fout gevoelig is.
Bij een Fax moeten er dus eerst handmatige actief plaats vinden, die nu geautomatiseerd zijn.

Door Anoniem:
Het Amphia Ziekenhuis in Breda is het eerste ziekenhuis dat een koppeling heeft gemaakt tussen het elektronisch patiënten dossier (EPD) en de informatiesystemen van openbare apotheken. Daardoor kan het ziekenhuis recepten digitaal naar de gewenste apotheek van de patiënt sturen.
Dus zonder het EPD en LSP er aan de haren bij te trekken kunnen ze geen recepten "digitaal" versturen?

Oh, en faxen kunnen ook heel goed uit een faxmodem bliepen, komt geen papier aan te pas. En je kan ze ook al "digitaal" ontvangen en op een scherm zetten, ook al zonder papier. Wat is hier de winst nou helemaal?

Echt, die "digitaale transformaasie" is toch maar wat moeluk te snappun voor sommigun.

Als je een Fax digitaal op je scherm ziet, wil niet betekenen dat alle gegevens al overgenomen zijn in het systeem. Er zitten heel wat handelingen achter, voordat je de medicijnen krijgt. Je recept zal oa in het systeem verwerkt moeten worden en een plaatje werkt daarbij niet zo goed.

moeluk te snappun voor sommigu, klopt inderdaad helemaal. Past namelijk ook exact bij jouw opmerking.
09-07-2018, 16:29 door Anoniem
Leuk bericht maar nergens in de bron iets terug te vinden over de veiligheid. Ja het helpt typefouten te voorkomen tussen ziekenhuis en apotheek.

Meer dan genoeg te vinden over de beveiliging van LSP. Wil je dat met ieder nieuw persbericht, opnieuw de beveiliging besproken wordt ? Je kan inhoudelijk genoeg aan te merken hebben op het LSP; maar dit soort klaagzangen over een reeds bestaand systeem zijn lachwekkend.

Zolang we niks over integriteit en authenticiteit horen blijft het gissen of kwaadwillenden een recept kunnen modificeren.

Nou, verdiep je dan in hoe men bij LSP met deze zaken om gaat. Logischer dan gaan klagen dat dit persbericht hier geen uitleg over geeft. Verwacht je bij ieder toekomstig persbericht over het LSP een bijlage over authenticatie en integriteit ? ;)
09-07-2018, 17:34 door Anoniem
Door Tha Cleaner: Het Fax recept zal eerst in de lokale computers verwerkt moeten worden, voordat er ook maar iets mee gedaan kan worden. Dit zal momenteel wel een handmatig proces zijn, wat dus ineffectief tijdrovend en fout gevoelig is.
Bij een Fax moeten er dus eerst handmatige actief plaats vinden, die nu geautomatiseerd zijn.
Een hele hoop aannames zonder onderbouwing.

Er moeten medicijnen bijelkaar geraapt worden, hoezo moet daar uitgebreid "verwerkt" worden?

Je kan dat doen met --bijvoorbeeld-- een code en visueel confirmeren dat wat er aan menselijk leesbaars naast staat overeenkomt met wat het eigen systeem zegt dat bijelkaar geraapt moet worde.

Wat ik denk dat er aan de hand is, is dat ze eigenlijk behoorlijk onhandig bezig waren en dat nu met een nodeloos ingewikkeld system "verschlimmerbessert" hebben. Maar kijk toch eens hoe mooi dit systeem met extra LSP-buzz-saus!

Als je een Fax digitaal op je scherm ziet, wil niet betekenen dat alle gegevens al overgenomen zijn in het systeem. Er zitten heel wat handelingen achter, voordat je de medicijnen krijgt. Je recept zal oa in het systeem verwerkt moeten worden en een plaatje werkt daarbij niet zo goed.
Als dat echt een probleem was dan kon je ook een barcode op de fax meeprinten (en ja, er zijn barcodes die daar prima tegenkunnen) en je vist de saillante details er volautomatisch weer uit. Met zo'n simpele aanpassing kun je dus heel goed zo'n turn-key apparaat neerzetten dat later goed te upgraden is en ondertussen niet de hele infrastructuur overhoop haalt of vereist dat de data via derde partijen verstuurt moet worden.

Het gaat namelijk alleen maar om "dit lijstje medicijnen, zoveel graag". Dat past in een enkele regel gecodeerde tekst, en de naam van de patient kan er ook nog wel bij.

moeluk te snappun voor sommigu, klopt inderdaad helemaal. Past namelijk ook exact bij jouw opmerking.
Heb je zelf ook nog iets toe te voegen?

Het ging namelijk ook helemaal niet om te zeggen dat het fax had moeten zijn, wat jij er wel van maakt. Het ging erom dat de EPD/LSP eraan vastknopen en de hele infrastructuur overhoop halen (want dat is toch zoooo moeluk en zoooo veel werruk!) nergens voor nodig was geweest.
09-07-2018, 21:50 door Anoniem
Door Briolet:
Volgens de NZV scheelt dit voor het ziekenhuis veel faxverkeer …
Ook zou de wachttijd voor patiënten korter worden omdat de recepten worden klaargemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt.

??? Of je het recept nu digitaal of per fax naar de apotheek stuurt, in beide gevallen is het recept er direct en kunnen de medicijnen alvast uitgezocht worden.

Behalve als je het koppelt aan eenn robot, zoals Apotheek Wheermolen in Purmerend heeft (had, ben er al een paar jaar weg).
10-07-2018, 00:01 door Eric-Jan H te D
Veel ziekenhuizen hebben (avond/weekend) apotheek, waar patiënten bij ontslag al direct hun geneesmiddelen kunnen ophalen. Deze apotheken zijn al aangesloten op het EPD. Dus wat was nu eigenlijk het problem?
10-07-2018, 10:51 door Anoniem
Volgens mij "moest" dit van de IGJ -destijds IGZ- al in 2012. En bovendien ken ik > 20 ziekenhuizen die soortgelijk al > 10 jaar doen. Dus waar het Amphia zich op laat voorstaan???
10-07-2018, 16:21 door Tha Cleaner
Door Anoniem:
Door Tha Cleaner: Het Fax recept zal eerst in de lokale computers verwerkt moeten worden, voordat er ook maar iets mee gedaan kan worden. Dit zal momenteel wel een handmatig proces zijn, wat dus ineffectief tijdrovend en fout gevoelig is.
Bij een Fax moeten er dus eerst handmatige actief plaats vinden, die nu geautomatiseerd zijn.
Een hele hoop aannames zonder onderbouwing.
Volgens mij valt dit wel mee. Met een klein beetje logisch nadenken kan je heel ver komen.

Er moeten medicijnen bijelkaar geraapt worden, hoezo moet daar uitgebreid "verwerkt" worden?
medicijnen moeten in het apotheek systeem verwerkt worden.
Ofwel Fax komt binnen. Moet gecontroleerd worden of deze patient bestaat, of die verzekerd is en eventueel welke verzekering. Daarna welke medicijnen heeft hij nodig en hebben we deze op voorraad en daar naar pakken reserveren. Labes uitprinten. Moet hij hiervoor betalen? Als het de eerste keer is, moet er extra uitleg komen (uitprinten door vragen en factureren).

Dus niet even bij elkaar rapen. Het meeste is allemaal te automatiseren, indien alles meteen digitaal verwerkt wordt. Zelf met terug koppeling naar het ziekenhuis indien noodzakelijk. Wat bijvoorbeeld met voorraad wel eens heel gemakkelijk kan zijn. In het ziekenhuis kan dit dat al al eventueel opgelost worden, door je een andere apotheek aan te bieden.

Met een Fax, je verzend hem, en hoopt maar dat de andere kant heb oppakt. Want meer dan een verzend bewijs heb je niet.

Wat ik denk dat er aan de hand is, is dat ze eigenlijk behoorlijk onhandig bezig waren en dat nu met een nodeloos ingewikkeld system "verschlimmerbessert" hebben. Maar kijk toch eens hoe mooi dit systeem met extra LSP-buzz-saus!
Of ze hebben een goede architectuur gebouwd waarover nagedacht is?

Als je een Fax digitaal op je scherm ziet, wil niet betekenen dat alle gegevens al overgenomen zijn in het systeem. Er zitten heel wat handelingen achter, voordat je de medicijnen krijgt. Je recept zal oa in het systeem verwerkt moeten worden en een plaatje werkt daarbij niet zo goed.
Als dat echt een probleem was dan kon je ook een barcode op de fax meeprinten (en ja, er zijn barcodes die daar prima tegenkunnen) en je vist de saillante details er volautomatisch weer uit. Met zo'n simpele aanpassing kun je dus heel goed zo'n turn-key apparaat neerzetten dat later goed te upgraden is en ondertussen niet de hele infrastructuur overhoop haalt of vereist dat de data via derde partijen verstuurt moet worden.
Je kan je ook vragen waarom je nog legacy infrastructuur blijft gebruiken zoals de Fax. Geen terug koppeling mogelijk, handmatig werk, kans op fouten bij overtypen.

Juist een legacy oplossing is vragen om problemen in de toekomst. Een "bus" is dan juist een goede architectuur die toekomst vast is voor eventueel meer mogelijkheden.

Het gaat namelijk alleen maar om "dit lijstje medicijnen, zoveel graag". Dat past in een enkele regel gecodeerde tekst, en de naam van de patient kan er ook nog wel bij.
Het is meer dan alleen een naam met een aantal. Zeker in de apotheek met er veel meer gedaan worden. Wat nu allemaal handmatig gedaan moet worden.

moeluk te snappun voor sommigu, klopt inderdaad helemaal. Past namelijk ook exact bij jouw opmerking.
Heb je zelf ook nog iets toe te voegen?
Ik denk van wel, je moet alleen wel verder kijken en vooral naar de toekomst.

Het ging namelijk ook helemaal niet om te zeggen dat het fax had moeten zijn, wat jij er wel van maakt. Het ging erom dat de EPD/LSP eraan vastknopen en de hele infrastructuur overhoop halen (want dat is toch zoooo moeluk en zoooo veel werruk!) nergens voor nodig was geweest.
Of je zet iets goed neer, vanuit een goede architectuur, en dat kost wel het nodige, maar daarna heb je wel een goede infrastructuur, die niet houwtje touwtje aan elkaar is vast geknoopt. Ze je iets neer waarmee je veel meer kan. Bijvoorbeeld patient gegevens uitwissen. Doorverwijzingen automatiseren.

.
11-07-2018, 13:12 door karma4 - Bijgewerkt: 11-07-2018, 13:14
Ik weet niet of de titel is aangepast.
Er staat dat het het eerste nl ziekenhuis is dat een verbinding vanuit Epic als epd naar nl apotheken gemaakt heeft.
Epic is die grote Amerikaanse his leverancier die zich als een de facto standaard positioneerd.
Niet goed dar zo'n standaard vereiste koppeling in een standaard pakket kennelijk standaard ontbreekt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.