image

Minister wil makkelijker data delen bij aanpak fraude en hennepteelt

maandag 9 juli 2018, 11:36 door Redactie, 24 reacties

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil het makkelijker maken voor organisaties om gegevens te delen bij de aanpak van fraude, hennepteelt, witwassen en andere zaken. Dat blijkt uit het Wetsvoorstel gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden.

Samenwerkingsverbanden kunnen overheidsorganisaties zijn, zoals gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, en private partijen die samenwerken in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit, van verstoring van de openbare orde en veiligheid, of van misbruik van overheidsgeld en sociale voorzieningen. Volgens de minister blijkt dat deze partijen bij de aanpak van witwassen, hennepteelt of fraude tegen obstakels aanlopen die een "optimale uitwisseling" van gegevens belemmeren.

Zo kunnen partijen zonder een goede wettelijke grondslag vrijwel geen informatie delen als die blijkt te zijn verzameld voor een ander doel dan de activiteiten waarvoor het samenwerkingsverband is opgericht. Ook zijn de mogelijkheden beperkt om moderne analysetechnieken uit te voeren. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke data-analyse waarmee personen, organisaties of bedrijven in beeld worden gebracht met een verhoogd risico op crimineel gedrag. Verder is er onvoldoende ruimte om gegevens te verstrekken aan private partijen die aan samenwerkingsverbanden willen deelnemen.

Het wetsvoorstel moet deze knelpunten oplossen. "Als ervoor zou worden gekozen om niets aan de geschetste problemen te doen, zou het gevolg daarvan zijn dat het functioneren van samenwerkingsverbanden suboptimaal blijft", aldus een toets van het wetsvoorstel. "Zonder dat dit in cijfers valt uit te drukken, valt aan te nemen dat er daardoor bijvoorbeeld grotere schade door fraude wordt geleden dan in een situatie waarin betere uitwisseling van gegevens tot betere fraudebestrijding leidt." Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het wetsvoorstel nu ter consultatie op internetconsultatie.nl aangeboden, zodat iedereen erop kan reageren.

Reacties (24)
09-07-2018, 11:47 door Anoniem
is zoveelste poging van nederlandse overheid om de bevolking nog verder te onderwerpen, en uit te melken.

This is the Borg... Resistance is futile...
09-07-2018, 12:00 door Anoniem
Wat is er eigenlijk crimineel aan hennep? Buiten dat het niet mag?
09-07-2018, 12:10 door Anoniem
En wederom wordt er een stap gezet in de richting van een totalitaire staat.

Mensen, denk nou gewoon eens na. Dit gaat toch helemaal de verkeerde kant op? En ja, er wordt weer een sausje van criminaliteit overheen gegoten. Want dan komt de 2de kamer wel mee. En de burger, ach, de burger... Die slaapt rustig verder.
09-07-2018, 12:20 door Anoniem
Zo kunnen partijen zonder een goede wettelijke grondslag vrijwel geen informatie delen als die blijkt te zijn verzameld voor een ander doel dan de activiteiten waarvoor het samenwerkingsverband is opgericht

Tja, ook de overheid moet zich aan de GDPR houden. Lastig hoor.... ;)
09-07-2018, 12:35 door Anoniem
Misschien een wetsvoorstel om verzwegen Penthouses onder politici te bestrijden?
Want daar moet ook nog wat "bestreden" worden...
09-07-2018, 13:05 door Anoniem
Klinkt leuk totdat je doorkrijgt dat je hiermee juist veel meer bureaucratische wirwar en nog veel meer ondoorzichtigheid voor de onterecht als witwassende uitkeringsfrauderende wietteler aangemerkte burger creert, en en zulke onzin rechtzetten alleen maar moeilijker gemaakt hebt voor diezelfde burger.

Toch jammer dat we iedere keer politici hebben die het net niet helemaal voldoende snappen.
09-07-2018, 13:30 door SecOff - Bijgewerkt: 09-07-2018, 13:30
Uit de memorie van toelichting
Gelet op de brede reikwijdte van de WGS heeft deze wet echter als voordeel dat zij een “kapstok” vormt waaraan samenwerkingsverbanden op uiteenlopende terreinen kunnen worden opgehangen, zodat het niet nodig is voor ieder (type) samenwerkingsverband waarvoor een wettelijke grondslag nodig is, een nieuwe formeel-wettelijke grondslag te creeeren.
Een wet om te voorkomen dat er een wetswijziging nodig is als er een wettelijke grondslag voor een verwerking moet zijn ?????
09-07-2018, 13:40 door Anoniem
Er is altijd wel een reden om meer data te delen en te koppelen. Is het geen hennepteelt, dan is het wel "mobiel banditisme", terroristen die heel Europa doorrijden na een aanslag of net wat. Het uiteindelijke doel: alles koppelen en een volledig electronisch (en dus ook grotendeels fysiek) beeld van iedere burger (lees: iedere potentiële terrorist).
09-07-2018, 15:23 door Anoniem
Door SecOff:
Uit de memorie van toelichting
Gelet op de brede reikwijdte van de WGS heeft deze wet echter als voordeel dat zij een “kapstok” vormt waaraan samenwerkingsverbanden op uiteenlopende terreinen kunnen worden opgehangen, zodat het niet nodig is voor ieder (type) samenwerkingsverband waarvoor een wettelijke grondslag nodig is, een nieuwe formeel-wettelijke grondslag te creeeren.
Een wet om te voorkomen dat er een wetswijziging nodig is als er een wettelijke grondslag voor een verwerking moet zijn ?????
Oh, goed opgelet. Smerige truuk wel, tijd om die even af te schieten.


Door Anoniem: Er is altijd wel een reden om meer data te delen en te koppelen. Is het geen hennepteelt, dan is het wel "mobiel banditisme", terroristen die heel Europa doorrijden na een aanslag of net wat. Het uiteindelijke doel: alles koppelen en een volledig electronisch (en dus ook grotendeels fysiek) beeld van iedere burger (lees: iedere potentiële terrorist).
Die vervolgens ook niet gevonden kunnen worden want een beetje terrorist grossiert in identiteitspapieren.
09-07-2018, 15:29 door MathFox - Bijgewerkt: 09-07-2018, 15:29
Mening van de regering:
In een rechtsstaat is iedere belastingplichtige een potentiële belastingontduiker.
In een verzorgingsstaat is iedere uitkeringsontvanger potentieel fraudeur.
In een democratie is iedere kiezer potentieel terrorist, want zij kan voor een andere regering kiezen.

Maar de multinationals moeten met belastingvrijstellingen geknuffeld worden.
09-07-2018, 15:50 door SPer
Hij moet snel zijn om als smoesje hennepteelt te gebruiken, binnenkort gaat er experiment starten om hennepteelt legaal te maken in bepaalde gemeentes.

Vind het maar een griezelig manneke met al zijn totalitaire ideeën .
09-07-2018, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is er eigenlijk crimineel aan hennep? Buiten dat het niet mag?
Dit wil ook ook graag weten, ik zie wel een paar redenen :

A : Olie industrie kan hun plastic niet kwijt
B : Medicijn industrie verliest geld.
C : Politie heeft minder werk.
D : Geen belasting te heffen.
09-07-2018, 15:58 door Anoniem
Minister wil makkelijker data delen bij aanpak fraude en hennepteelt

Indien je weet als politie dat ergens hennepteelt plaats vindt, dan hoef je geen bestanden te koppelen. Immers kan je dan gewoon binnenvallen. Men wil bestanden koppelen, om vervolgens zaken op het spoor te komen. Dat kan hennepteelt zijn, maar ook allerlij andere zaken.
09-07-2018, 16:00 door Anoniem
Hij moet snel zijn om als smoesje hennepteelt te gebruiken, binnenkort gaat er experiment starten om hennepteelt legaal te maken in bepaalde gemeentes.

Ook op dat moment is 99% van de hennepteelt niet legaal. En met CDA en VVD in het kabinet weet je vooraf dat het experiment -volgens de politici- gaat falen.

De kans dat over een paar jaar coffeeshops allemaal worden bevoorraad vanuit legale hennepteelt is 0.00%
09-07-2018, 16:23 door freediver
Ze gebruiken wel erg graag het woordje " fraude ", om hun dubbele agenda er doorheen te jagen.
VVDer Opstelten deed dat ook destijds...toen waren automatisch alle bijstandsgerechtigden potentieel fraudeur. Later bleek dat ie zelf ook een scheve schaats reed en moest opstappen. Anno 2018 zit de gemiddelde burger die even met de bijstand te maken heeft en een verkeerd formulier invuld nog steeds met de ellende (lees: schuld). Allemaal omdat ze daar op fraudebestrijding kwijlen, want dat legitimeert hun ambtelijk baantje. De gewone burger is de klos. Het zijn allemaal losers daar in de politiek. Dit is het resultaat waar die niet goed onderbouwde wetsvoorstellen voor staan: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/onschuldige-mensen-in-de-problemen-door-nieuwe-aanpak-uitkeringsfraude
09-07-2018, 17:31 door Eric-Jan H te D
Het wachten is op de eerste ongelukken en hoe de politiek daar dan me omgaat. Kwestie van een beetje tijd dus.
09-07-2018, 17:55 door Anoniem
Door Anoniem: is zoveelste poging van nederlandse overheid om de bevolking nog verder te onderwerpen, en uit te melken.

This is the Borg... Resistance is futile...
Wat een BS!

Jij klinkt als een Rus die onze samenleving wil ondermijnen.
09-07-2018, 17:59 door Anoniem
Door freediver: Ze gebruiken wel erg graag het woordje " fraude ", om hun dubbele agenda er doorheen te jagen.
Je moet wat, als "terrorisme" niet meer geloofwaardig klinkt. Of "pedofilie", of "witwassen" (schone was is niets mis mee toch?) of weet ik het wat deze week weer extra niet mag.

Anno 2018 zit de gemiddelde burger die even met de bijstand te maken heeft en een verkeerd formulier invuld nog steeds met de ellende (lees: schuld). Allemaal omdat ze daar op fraudebestrijding kwijlen, want dat legitimeert hun ambtelijk baantje.
Het blijft opvallend dat die groots aangekondigde anti-fraude drives vooral ambtelijke foutjes weten te vinden en weinig werkelijke spookburgers. Wellicht dat politieke bescherming van zekere groepen er ook nog wat mee te maken heeft.

De gewone burger is de klos. Het zijn allemaal losers daar in de politiek. Dit is het resultaat waar die niet goed onderbouwde wetsvoorstellen voor staan: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/onschuldige-mensen-in-de-problemen-door-nieuwe-aanpak-uitkeringsfraude
Bericht uit 2014, mischien eens kijken hoe het nu zit met die wet.

Uit die link:
Tot overmaat van ramp blijken echte fraudeurs buiten schot te blijven. Volgens de gemeenten worden zij niet afgeschrikt door de boete, omdat die niet geldt voor mensen die voor meer dan 50.000 euro frauderen. Deze fraudeurs komen voor de rechter te staan, die vaak geen hoge boete oplegt, maar een celstraf of een taakstraf van enkele weken.
Met andere woorden, je kan maar beter gewoon gelijk hard frauderen voor tenminste 50k euri, dan dat je probeert braaf je best te doen.


Hoewel ik eigenlijk niet denk dat fraudeurs afgeschrikt worden door boetes. Je fraudeert omdat je denkt dat je ermee wegkomt, of omdat je toch al in de schulden zit, of je doodverveelt, of kleptomaan bent, of weetikhet. Rationeel is zo'n afweging meestal niet. Dat maakt het nietsontziend als fraudeur aanmerken van iedereen waar mogelijk eventueel wat mee is --wat dus vooral brave burgers die even iets niet goed gezien hebben zullen zijn-- extra wrang. Goed gedaan, polletiek.
09-07-2018, 18:27 door karma4
De convenanten mogen best meer gedeeld en ook meer beoordeeld worden.
Klein probleempje het betreft niet de gewone man maar waar grotere bedragen omgaan.

Bezit als auto's en onroerend goed kan ook prima hergebruik worden via de betreffende de basisregistraties.
Als Grapperhais daarop doelt dan heeft hij een punt.
Ook daar raak je voornamelijk het grootkapitaal en niet de gewone man. Dat fraude met grotere vermogens gepaard gaat lijkt me een prima reden om dat aan te pakken.
Ook prima om gemeenschappelijke ict daarvoor te gebruiken ipv eilandjes die het ieder voor zich niet aan kunnen.
09-07-2018, 21:54 door Anoniem
Ach, we hebben dit ook al: https://bijvoorbaatverdacht.nl/
10-07-2018, 03:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: is zoveelste poging van nederlandse overheid om de bevolking nog verder te onderwerpen, en uit te melken.

This is the Borg... Resistance is futile...
Wat een BS!

Jij klinkt als een Rus die onze samenleving wil ondermijnen.
Je kan je stellingname omdraaien of is dat ook BS volgens jouw =?
Ik denk dat ik eerder een geboren nederlander ben die onze samenleving een warm hart toedraagt.

Dat de overheid het niet altijd goed met de burgers voor heeft, heb ik zelf ook aan de lijve moeten ondervinden dus als ik het liefste een groep ondermijnd zie worden dan zijn het wel die naast de pot pissende bewindslieden die hun eigen kliek eerst beschermen, en er de gewone man voor op te laten draaien. Of is dat ook BS ?!
10-07-2018, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat is er eigenlijk crimineel aan hennep? Buiten dat het niet mag?
Dit wil ook ook graag weten, ik zie wel een paar redenen :

A : Olie industrie kan hun plastic niet kwijt
B : Medicijn industrie verliest geld.
C : Politie heeft minder werk.
D : Geen belasting te heffen.
Precies, het grote probleem is ook dat er geen patent op kan worden aangevraagd.

Hennep is een wonderplant.
10-07-2018, 12:23 door Anoniem
Bericht uit 2014, mischien eens kijken hoe het nu zit met die wet.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/-harde-aanpak-uitkeringsfraude-werkt-fraude-juist-in-de-hand-~bc82216f/
10-07-2018, 19:25 door karma4 - Bijgewerkt: 10-07-2018, 19:27
Ik vroeg me al af waar de focus op henepteelt nou vandaan kwam. Een volledig zijn is:
"Zo kunnen de RIEC’s (Regionale Informatie- en Expertisecentra) bepaalde persoonsgegevens verwerken met het oog op tegelijker-tijd georganiseerde hennepteelt èn fraude in de vastgoedsector."
Het gaat om criminale activiteit en de daaraan gerelateerde fraude. De overheid bestaat uit vele eilandjes welke nu volledig langs elkaar heen kunnen werken. De analyse dataverwerking 10 keer doen op de zelfde data (als dat al lukt) is voor de uitbestedingsmarkt lucratief. Verder niet efficiënt voor de overheid..

Welk thuiskweker koopt van de illegale opbrengst een paar panden en dat alles natuurlijk zonder inkomen ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.