Door Anoniem: Of het nu om de ene of de andere 'repository' gaat (wat is dat toch een verschrikkelijk woord),
Los van dat ik een woord dat zoiets als "opslagplaats" of "depot" betekent niet verschrikkelijk vind, maakt het wel degelijk uit of je een goed gecontroleerde of een slecht gecontroleerde bron gebruikt.
het principe dat Linux niet bevatbaar is voor virussen (zoals het overal enthousiast geroepen wordt) heeft hiermee wel een flinke deuk gekregen.
Ik zou het geen principe noemen, we hebben het niet over fundamentele onmogelijkheden. Software maken is mensenwerk, het is geen magie. Het is wel zo dat de kans op malware in officiële repositories van betrouwbare distributies zeer klein is. De kans dat er iets misgaat wordt vanzelfsprekend groter als je een minder betrouwbare bron gebruikt.
Die betrouwbaarheid kan zo hoog zijn dat je vermoedelijk nooit mee gaat maken dat het misgaat. Ik heb in de 18 jaar dat ik Debian stable als mijn primaire besturingssysteem gebruik op diverse computers nog geen malware meegemaakt, althans niet dat ik heb gemerkt (en ik draai wel de nodige tools om dat te helpen controleren). Desondanks vind ik dit een te absolute formulering:
Door linux4: Linux desktop gebruikers kunnen blind vertrouwen op de software van de OS community. Software
Ja, dat de praktijk uitwijst dat het bijzonder goed gaat klopt, maar je laat het klinken alsof het die fundamentele onmogelijkheid is die het nou net niet is. Ik vermoed dat dat soort formuleringen precies is waarom mensen als die Anoniem op wie jij ook redeneerde het beeld krijgen dat er iets van een sokkel is gevallen hiermee. Als je een beeld verspreidt van een soort magisch onschendbare perfectie dan leg je de lat zo hoog dat de kleinste imperfectie, of zelfs schijn van imperfectie meteen je geloofwaardigheid onderuit haalt.