De politie is vandaag samen met de Technische Universiteit Eindhoven een proef gestart waarbij data wordt gekoppeld om rondtrekkende zakkenrollers te herkennen. Door data van bijvoorbeeld nummerborden te combineren met camerabeelden en berichten op social media, zouden bijvoorbeeld zakkenrollers sneller herkend kunnen worden.
Volgens de politie vertonen internationaal rondtrekkende criminele groepen doorgaans hetzelfde gedrag. Dit gedrag zou echter afwijken van het reguliere publiek dat zich op straat of in winkelcentra bevindt en kan helpen bij de opsporing. "Door data te combineren en slimme analysetechnieken te gebruiken zou het afwijkende gedrag van deze criminelen sneller herkend kunnen worden, voordat ze toeslaan", zo laat de politie weten.
Het centrum van Roermond is één van de plekken waar met data-correlatie wordt gewerkt. Een wetenschappelijk team staat de politie bij met de analyse van data over bezoekers van het centrum. Het gaat hier bijvoorbeeld om automatisch herkende nummerborden, berichten op social media en camerabeelden. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven wordt geprobeerd om nieuwe data-analysetechnieken te ontwikkelen waarmee crimineel gedrag sneller is te herkennen. Hiervoor is op de campus een aparte plek ingericht.
De politie stelt dat privacyvraagstukken een belangrijk onderdeel van het project vormen. "Door nieuwe technieken in proeftuinen uit te proberen, wordt de impact ervan in de praktijk duidelijk. Niet alleen voor de criminelen waar het project zich op richt, maar ook voor de overige bezoekers van het winkelcentrum." Tijdens het project wordt ook samengewerkt met de burgemeester en officier van justitie. "Zij kunnen op basis van de ervaringen in de proeftuinen inschatten wat de impact op de privacy van burgers is en beslissen of dit acceptabel is om de gewenste doelen te bereiken", zegt Marius Monen van het TU/e Data Science Center Eindhoven.
Mogelijk wordt de samenwerking tussen de universiteit en de politie in de toekomst verder uitgebreid. "De analysetechnieken die ontwikkeld worden verwachten we ook in te kunnen gaan zetten in andere proeftuinen die nu nog in ontwikkeling zijn. Bijvoorbeeld ter voorkoming van plofkraken en het herkennen van afwijkend gedrag in de scheepvaart om drugsrunners te onderscheppen", zegt Elle de Jonge, hoofdinspecteur bij de politie en landelijk coördinator van de Sensing proeftuinen. Dit is het politieprogramma dat nieuwe mogelijkheden van het gebruik van data test voordat ze in de praktijk worden gebruikt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.