De overheid is bezig om de betrouwbaarheid van DigiD te verhogen, maar hiervoor moet Apple de NFC-functie op iPhones en iPads verder openstellen voor ontwikkelaars. Dat stelt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van het eID-programma.
Volgens Knops zijn er voor veel elektronische dienstverlening inlogmethoden met een hoger niveau van betrouwbaarheid gewenst dan DigiD nu kan bieden. Het eID-programma heeft daarvoor "DigiD Substantieel" en "DigiD Hoog" ontwikkeld. Als eerste zullen inlogmethoden op het niveau "Substantieel" breed beschikbaar worden gemaakt. Dit is ook nodig omdat de middelen op niveau "Hoog" in de komende jaren pas geleidelijk worden ingevoerd, via de natuurlijke vervanging van rijbewijzen en identiteitskaarten.
DigiD Substantieel en DigiD Hoog vereisen het eenmalig respectievelijk telkens uitlezen van de chip van een identiteitsdocument. Dit kan met de NFC-functie in tablets en smartphones of NFC-lezers verbonden aan computers. Het uitlezen van identiteitsdocumenten is nu al mogelijk met een aan een computer verbonden kaartlezer en met Android-toestellen die over een NFC-functie beschikken.
"Bij apparatuur voorzien van het iOS besturingssysteem (Apple) kan dit vooralsnog niet. Apple heeft de benodigde functionaliteit binnen de NFC voor deze toepassing niet toereikend opengezet. Ik acht het van wezenlijk belang dat alle gebruikers van gangbare mobiele apparaten de mogelijkheid tot het gebruik van de meer betrouwbare inlogmiddelen krijgen. Daarom is het zeer wenselijk dat Apple afdoende toegang verleent tot de NFC-functie op zijn toestellen", zo laat Knops weten.
De staatssecretaris merkt op dat het probleem ook internationaal en in andere Europese landen speelt. Op dit moment worden oplossingen onderzocht en getest voor de niet-Androidtoestellen. Omdat bij DigiD Substantieel de chip slechts eenmalig moet worden uitgelezen, wordt gedacht aan oplossingen zoals een "selfservice-kiosk" op nader te bepalen punten in steden en dorpen, waarna de burger voortaan met zijn niet-Android toestel "DigiD Substantieel" kan gebruiken.
In de brief gaat Knops ook in op de Europese eIDAS-verordening. Deze verordening stelt dat burgers en bedrijven uit EU-landen digitaal zaken moeten kunnen doen met de overheden van de andere EU-landen. Hiervoor is het nodig dat overheden buitenlandse inlogmiddelen accepteren. Deze verplichting gaat op 29 september 2018 in. "De implementatie van de eIDAS-verordening voor inkomend digitaal verkeer is momenteel in volle gang", aldus de staatssecretaris. Vanaf volgend jaar zal het mogelijk zijn voor burgers en bedrijven om met Nederlandse eID-middelen bij overheden van andere EU-lidstaten in te loggen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.