image

Criminelen stelen 10 miljoen euro van Indiase bank via "ATM cash-out"

dinsdag 14 augustus 2018, 16:30 door Redactie, 1 reacties

Criminelen hebben via een zogeheten "ATM cash-out" 10 miljoen euro van de Indiase Cosmos Bank weten te stelen. Daarnaast werd er bij de gehackte bank ook nog eens 1,8 miljoen euro via het Swift-systeem buitgemaakt. De aanvallers gebruikten malware om het banksysteem te hacken, zo laat de Indiase politie tegenover de Indiase website DNA weten.

Bij een "ATM cash-out" weten criminelen bij banken of betaalkaartverwerkers in te breken. Vervolgens worden debitkaartgegevens van klanten gedeeld met allerlei katvangers die ze op de magneetstrip van lege passen kopiëren en daarmee gelijktijdig wereldwijd grote bedragen opnemen. Ook in het geval van de Cosmos Bank werden de kaartgegevens gekopieerd. In één dag vonden er vervolgens 15.000 transacties plaats waarbij omgerekend 10 miljoen euro werd opgenomen.

Op 13 augustus wisten de aanvallers nog eens omgerekend 1,8 miljoen euro via het Swift-systeem over te maken naar een bank in Hong Kong. De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) is een internationale coöperatieve organisatie voor internationale banktransacties. Banken kunnen via het Swift-systeem transacties uitvoeren. Via de gehackte systemen van de Indiase bank kon toegang tot het Swift-systeem worden verkregen.

Hoe de aanvallers de Indiase bank wisten te hacken is niet bekendgemaakt. Afgelopen vrijdag, op de dag van de eerste aanval, verstuurde de FBI nog een waarschuwing naar banken waarin voor een naderende ATM cash-out werd gewaarschuwd. In het verleden hebben criminelen bij soortgelijke aanvallen tientallen miljoenen euro's weten buit te maken. Bij een aanval in 2013 wisten katvangers via 36.000 transacties in 24 verschillende landen zo'n 40 miljoen dollar op te nemen.

Reacties (1)
15-08-2018, 14:45 door Anoniem
Worden er tegenwoordig nog banken "fysiek" beroofd ? ;-)

De tijden van een bivak muts en een pistool zijn voorbij
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.