Een Amerikaanse rechtbank heeft gesteld dat gegevens van slimme meters door de grondwet zijn beschermd, waardoor bijvoorbeeld opsporingsdiensten die niet zomaar kunnen gebruiken. Een lagere rechtbank oordeelde eerder nog dat gegevens van slimme meters niet zijn beschermd.
De rechtszaak was aangespannen door een groep burgers uit Naperville die het niet eens zijn met het beleid van de stad om het gebruik van slimme meters te verplichten. Daarbij baseerde de groep burgers zich onder andere op het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat Amerikaanse burgers tegen onredelijke doorzoekingen door de overheid moet beschermen.
Volgens de lagere rechtbank kwamen slimme metergegevens niet in aanmerking voor bescherming door de grondwet, omdat ze in bezit waren van het energiebedrijf. Ook stelde deze lagere rechtbank dat er geen verschil zit tussen analoge en digitale meters. Amerikaanse rechtbanken hebben in het verleden gesteld dat het vierde amendement niet opgaat voor analoge meters. De lagere rechtbank paste dit precedent ook toe op slimme meters.
Het Hof van Beroep voor het 7e circuit, een Amerikaanse federale rechtbank, kwam tot de conclusie dat er wel degelijk een verschil zit tussen analoge en digitale meters. Digitale meters verzamelen in hoge frequenties het energiegebruik en weten zodoende hoeveel elektriciteit er wordt gebruikt en wanneer. Volgens het Hof geven slimme meters dan ook een veel gedetailleerder beeld van wat er in een huishouden plaatsvindt. Daarnaast zijn er zogeheten "load signatures" die niet alleen laten zien wanneer mensen thuis zijn, maar ook wat ze aan het doen zijn.
"Een bewoner gaat niet uit van het risico van bijna continue monitoring door de keuze van elektriciteit in de woning", aldus het Hof, dat stelde dat slimme metergegevens wel door het vierde amendement zijn beschermd. Wel liet het Hof weten dat de stad slimme metergegevens mag verzamelen omdat dit in de beoogde context redelijk is. Volgens het Hof spelen slimme meters een belangrijke rol bij het moderniseren van het elektriciteitsnet en de stad heeft aangegeven de data hiervoor te willen gebruiken.
Het Hof benadrukte dat deze analyse zou verschillen als de gegevens werden doorzocht met de bedoeling van rechtsvervolging, door opsporingsdiensten werden doorzocht in plaats van het energiebedrijf, of wanneer de gegevens toegankelijker voor opsporingsdiensten of andere overheidsinstanties zouden zijn. Verder hekelde het Hof de beslissing van Naperville om burgers niet de mogelijkheid te geven om hun traditionele energiemeters te behouden. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is blij met de mening van het Hof en spreekt van een belangrijke overwinning.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.