image

Facebook waarschuwt 4 miljoen gebruikers voor datamisbruik

donderdag 23 augustus 2018, 10:59 door Redactie, 5 reacties

Facebook gaat 4 miljoen gebruikers waarschuwen voor een app die hun gegevens deelde en mogelijk heeft misbruikt, zo heeft de sociale netwerksite zelf bekendgemaakt. Het gaat om de app myPersonality die voor 2012 actief was. De app deelde informatie van gebruikers met bedrijven en onderzoekers, terwijl er slechts "beperkte beveiligingsmaatregelen" aanwezig waren.

"Als gevolg zullen we zo'n 4 miljoen mensen waarschuwen die ervoor kozen om hun Facebookgegevens met myPersonality te delen dat die mogelijk zijn misbruikt", aldus Ime Archibong van Facebook. Archibong zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat myPersonality de informatie van vrienden van Facebookgebruikers heeft benaderd, zoals de app This is your digital life deed die centraal stond in het Cambridge Analytica-schandaal.

Mocht echter blijken dat dit toch het geval was, zullen ook de getroffen vrienden worden geïnformeerd. MyPersonality is inmiddels van de sociale netwerksite verbannen. Facebook zegt dat het sinds het dataschandaal met Cambridge Analytica meer dan 400 apps wegens mogelijk datamisbruik heeft geschorst.

Reacties (5)
23-08-2018, 12:41 door Anoniem
Bestaan er FB apps die *geen* gebruik (misbruik) maken van je gegevens ? Dit is toch het hele model achter de apps ? ;))
23-08-2018, 13:14 door Anoniem
Wij specialisten, security experts, journalisten en IT-ers in generaal hebben een steek laten vallen hier denk ik. Jaren geleden toen facebook op kwam en al dit soort bedrijfjes apps in de IOS en ANDROID shop brachten wisten wij al lang van de gevaren hiervan.

Facebook is gaan groeien en bergen naive gebruikers hebben zonder angst zulke apps geinstalleerd en hebben facebook veel te ver laten gaan.

En dan nu dit.. het is al behoorlijk te laat trouwens.... jammer.
23-08-2018, 18:06 door Anoniem
@anoniem van 13:14

Maar wat kan er dan nog aan gebeuren. Men wil facebook kennelijk niet aanpakken, noch in de States en ook niet binnen de EU. Zelfregulering is niet veel van te verwachten. Het wordt alleen nog maar erger. Facebook gaat inmiddels de wetten stellen
binnen welke regels gebruikers content wel of niet te zien krijgen. Dit kan leiden tot een ongebreidelde cyber-dictatuur van facebook en de andere grote Silicon Valley Big Tech. We bevinden ons inmiddels in bezet cybergebied.

Ik zie niet in hoe je hier nog van weg kunt sturen. Facebook en google verzorgen 70% van de Internetbewegingen op het World Wide Web, ze zijn het zo ongeveer en maken het straks voor iedereen uit. Naar wie luisteren ze nog?

Allen die er voor waarschuwden, kregen gelijk: Stallman, f.r.a.v.i.a. (RIP) , Eich, Snowden.

Natuurlijk gaat het een keer verdwijnen, net als elk imperium na ongeveer 10 generaties verdwijnt. Maar ondertussen?
23-08-2018, 20:15 door karma4
Door Anoniem: Maar wat kan er dan nog aan gebeuren. Men wil facebook kennelijk niet aanpakken, noch in de States en ook niet binnen de EU. Zelfregulering is niet veel van te verwachten. …
Jodocus (?) De gdpr is een begin. Je moet hem wel goed inzetten want van de gebruiker wordt zeer veel actie verwacht.
Nee zelfregulering als het liberale ideaal is niet wat tot een oplossing gaat leiden. Dat heb je met de VS als voorbeeld.
De bouwers:
https://www.commondreams.org/news/2018/05/03/utopia-dystopia-and-back-again-internet-pioneer-tim-berners-lee-calls-new-web{/url]
23-08-2018, 23:30 door Anoniem
@karma4,

Altijd fijn om daar eens rustig en met open blik over te kunnen debatteren.
Ook dat is zelfs niet overal zo vanzelfsprekend.

Om de dystopie van het (ver) doorgeschoten Big Tech data verdienmodel eens op een browser zonder ad-tracking blokkering aan te tonen via een opsomming van wat er verschijnt via een DNSquery sniffer log. Hierbij dus dit beperkte willekeurig overzichtje. Het betreft allemaal Blockzilla kandidaten of kandidaten voor ad-tracker blocklists. Daar gaan we dan.


-track.adform.net
-frai-lib.adnx.com
-cdn.krxd.net
-ad.yieldlab.net
-tokenrubiconproject.com
-pixel.advertising.com
-ih.adscale.de
-ads.stickyadstv.com
-x.bidswitch.net
-loadm.exelator.com
-vendorlist.consensu.org
-logs.choice.faktor.io
-js-sec.indexww.com
-adservice.google.com
-dns-gigya.com
-static.criteo.net
-secure.adnx.com
-bidder.criteo.com
-cdns.eur.gigya.com
static.chartbeat.com
-static.hotjar.com
-ns-1117.awsdns-11.org
-invitation.opinionbar.com
-cmp-loader.choice.faktor.io
-Z.moatads.com
-tags.bluekai.com
-pixel.onaudience.com
-s-amazon-adsystem.com
-dpm.demelex.net
-d.turn.com
-e.nexac.com
-tapestry.tapad.com
Een voorbeeld zegt vaker meer als duizend woorden.

Dan zie je gelijk waar we dagelijks voortdurend aan worden blootgesteld en waar de schoen begint te wringen.
De oorzaak van de monopoliebewegingen, het protectie-model, ja en zelfs de technologische scheefgroei samen met de inherente onveiligheid, die e.e.a. van dit tracking & monitoring model met zich meebrengt.

Kunnen we hier nog wat aan modereren? Kunnen we dit model nog veranderen of bijsturen? Is dit blijvend of slechts een modern donker intermezzo als opmaat tot een hernieuwde tijd van vrijheid via info uitwisseling.

Ik hoop op een internet renaissance met herleving van het Internet van weleer. Een vorm van www, dat na 2014 langzamerhand de nek werd gedraaid. Ik voel wel dat hier veel gelijkgestemden zitten met zo allemaal hun eigen visie hierop. We staan op elkaners schouders en helpen elkander voortdurend. Dat stemt dan in ieder geval wel weer tot hoop.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.