Een inactieve, stationaire Androidtelefoon met Chrome actief in de achtergrond verstuurt 340 keer per dag locatiedata naar Google. Bijna vijftig keer meer dan een iPhone met Safari, zo blijkt uit onderzoek van hoogleraar Douglas C. Schmidt van de Vanderbilt University (pdf).
Schmidt wilde kijken hoe Google op actieve en passieve wijze informatie van gebruikers en apparaten verzamelt. "Zowel Android als Chrome versturen zelfs als een gebruiker niets doet data naar Google. Onze experimenten laten zien dat een inactieve, stationaire Androidtelefoon, met Chrome actief in de achtergrond, gedurende een periode van 24 uur 340 keer locatiedata naar Google stuurt, of gemiddeld 14 keer per uur. Locatiedata was goed voor 35 procent van alle data samples die naar Google werden gestuurd", aldus de hoogleraar.
Bij een zelfde experiment met Safari op een iPhone bleek dat Google geen aanzienlijke informatie kon verzamelen zonder interactie van de gebruiker met het apparaat. Een inactieve Androidtelefoon blijkt bijna 50 keer meer met Google te communiceren dan een iPhone met de servers van Apple communiceert. Wanneer een gebruiker zijn Androidtelefoon gebruikt, bijvoorbeeld om websites te bezoeken, neemt de passieve communicatie naar de servers van Google sterk toe, zelfs wanneer de gebruiker geen prominente Google-apps gebruikt.
Verder stelt Schmidt dat Google de mogelijkheid heeft om anonieme gegevens die op passieve wijze zijn verzameld te koppelen aan persoonlijke informatie van de gebruiker. Dit gebeurt voornamelijk via de advertentietechnologie van de internetgigant. "Een groot deel van Googles dataverzameling vindt plaats wanneer een gebruiker niet direct gebruikmaakt van diens producten. De omvang van de verzamelde data is behoorlijk, met name op Androidtoestellen. En hoewel deze gegevens meestal worden verzameld zonder een unieke gebruiker te identificeren, beschikt Google over de mogelijkheid om data die via andere bronnen is verzameld te gebruiken om de deze dataverzameling te de-anonimiseren", aldus Schmidt in zijn conclusie.
In een reactie tegen Mashable ontkent Google de aantijgingen en zegt dat het onderzoek misleidende informatie bevat en van een lobbygroep afkomstig is. Ook wordt Schmidt verweten dat hij een getuige is in de rechtszaak tussen Google en Oracle. Google laat echter niet weten wat er misleidend aan het onderzoek is en geeft ook geen verdere details. Daarnaast ontkent Schmidt dat hij een getuige voor Oracle is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.