image

ACM: stop digitaal misbruik van voorspelbaar gebruikersgedrag

donderdag 6 september 2018, 10:22 door Redactie, 15 reacties

Misbruik van het voorspelbaar gedrag van internetgebruikers moet stoppen. Gebruikers krijgen hierdoor vaak producten aangeboden die inferieur aan de eigen keuzes zijn, zo stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens Cateautje Hijmans van den Bergh van de ACM weten bedrijven steeds meer van internetgebruikers en kan die informatie zowel ten goede als ten kwade worden gebruikt.

Bedrijven beschikken over steeds meer mogelijkheden om het gedrag van internetgebruikers te kennen. Daarnaast laten internetgebruikers voorspelbaar gedrag zien. "Zo klikken we bij de resultaten van een online zoekopdracht in 75 procent van de gevallen op een van de eerste vier zoekresultaten, ongeacht de kwaliteit of relevantie. In de appstores kiezen wij in 87 procent van de gevallen voor een app uit de gepresenteerde top vijf. En bij zorgverzekeringen kiezen we voor de middelste van drie opties. Of voor 'meest gekozen'", aldus Hijmans van den Bergh.

Door de informatie waarover bedrijven beschikken kunnen ze gebruikers ongewenst sturen, die daardoor niet altijd bij de voor hen beste beslissing uitkomen. "Onderzoek laat zien dat wij gemiddeld vaker producten aangeboden krijgen die inferieur zijn aan de producten die we zelf hadden uitgezocht", zo laat Hijmans van den Bergh weten. Ze roept op tot een nieuwe standaard en zorgplicht om misbruik tegen te gaan. "Daarvoor is een discussie op Europees niveau nodig. Laat de industrie zich daarin ook roeren en het voortouw nemen. Met mogelijk zelfregulering als uitkomst, inclusief een stok achter de deur."

Reacties (15)
06-09-2018, 10:45 door Anoniem
Dus gaan we CEO's van dergelijke bedrijven strafrechtelijk vervolgen of schepen we ze af met een peunut boete waarna ze weer vrolijk verder gaan?

Gewoon gevangenisstraffen uitdelen dan pas zal het ooit stoppen, eerder niet.
06-09-2018, 11:24 door Anoniem
Een toezichthouder die inzet op zelfregulering (altijd een farce) is geen goede toezichthouder.
06-09-2018, 11:51 door Anoniem
Daarnaast laten internetgebruikers voorspelbaar gedrag zien. "Zo klikken we bij de resultaten van een online zoekopdracht in 75 procent van de gevallen op een van de eerste vier zoekresultaten, ongeacht de kwaliteit of relevantie. In de appstores kiezen wij in 87 procent van de gevallen voor een app uit de gepresenteerde top vijf. En bij zorgverzekeringen kiezen we voor de middelste van drie opties. Of voor 'meest gekozen'", aldus Hijmans van den Bergh.

Sorry, maar dit zegt ook iets over hoe mensen omgaan met beschikbare informatie.
Zelf nadenken of goed lezen is er ook niet meer bij.
En misschien moet dit ook maar weer bij de scholne neergelegd worden: Hoe zoek je iets op. Hoe vindt je relevante informatie. Ipv bovenaan klikken want het zal wel het juiste resultaat zijn.

Of er moet een breed gedragen (europese/wereldwijde) wetgeving komen die het opslaan en hergebruik van persoonlijke informatie door overheid en bedrijfsleven verbied. Maar dat zal niet gebeuren. Daarvoor zijn er teveen tegenstrijdige belangen.
Dus moeten mensen beter leren omgaan met informatie en search-engines.
06-09-2018, 12:17 door Anoniem
Door Anoniem: Dus gaan we CEO's van dergelijke bedrijven strafrechtelijk vervolgen of schepen we ze af met een peunut boete waarna ze weer vrolijk verder gaan?

Gewoon gevangenisstraffen uitdelen dan pas zal het ooit stoppen, eerder niet.

Vertel, welke wetten zijn precies overtreden? Want in een beschaafd land kun je alleen veroordeeld worden als je een wet overtreedt, niet eerder. Termen als "zorgplicht", daar kun je in dit geval weinig mee als het tot een rechtszaak komt.
06-09-2018, 12:37 door Anoniem
Als de toezichthouder dan boetes uitdeelt vanwege misbruik, dan worden die door een business rechter (CBb) herroepen... Te belachelijk voor woorden, de enige tanden die een toezichthouder heeft worden getrokken.
06-09-2018, 13:14 door Anoniem
Laten we reclame/marketing dan ook maar verbieden ? Hebbe mensen ook een eigen verantwoordelijkheid bij het maken van keuzes ?
06-09-2018, 14:06 door Anoniem
Hier slaat de ACM toch wel door. In de supermarkt vertonen consumenten ook voorspelbaar gedrag. De supermarkt weet dit en optimaliseert de indeling zo dat ze in grote mate bepalen wat consumenten kiezen. Bijvoorbeeld dat ze de producten met de hoogste marge in het midden van het schap zetten omdat ze weten consumenten niet graag bukken. Of dat die chocoladerepen nog net even voor de kassa worden gelegd zodat je thuiskomt met producten die je anders niet had gekozen. Moet dat met zelfregulering dan ook worden verboden?

Dat dit online nog beter kan en iedere consument daardoor in een op hem afgestemde supermarkt terecht kan komen is zeker waar, maar daar is al wetgeving voor. Onder de AVG/GDPR mogen bedrijven bijvoorbeeld niet meer zonder toestemming data voor dit doel verzamelen, moeten transparant zijn over wat er met de data gebeurt en moeten een eenvoudige uitschrijfmogelijkheid aanbieden. Ook moeten apps en websites standaard ontworpen zijn op privacy. Probleem is alleen dat deze wetgeving niet gehandhaafd wordt. Dus de ACM kan beter samen met de Autoriteit Persoonsgegevens gaan handhaven, dat dwingt pas een verandering van de industrie af.
06-09-2018, 14:21 door Anoniem
Ach zolang overheden het 'goede' voorbeeld blijven geven en gesloten software blijven gebruiken en promoten en 'big data' een buitengewoon goed middel blijven vinden om boefjes te vangen, gaan de bedrijven door met het binnenharken van persoonlijke data, zeker als ze zelf mogen reguleren.
06-09-2018, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: zolang overheden het 'goede' voorbeeld blijven geven en gesloten software blijven gebruiken

Dus jij hebt een voorbeeld van een "open systeem" dat de bestaande systemen voor bv Sociale Zaken en Burgerzaken bij gemeenten kan vervangen? Laat maar horen.
En zo heeft "de overheid" nog veel meer gespecialiseerde systemen (agv voldoen aan wetgeving) voor de registratie en onderlinge uitwisseling van gegevens. Daar bestaat helaas maar een kleine nis-markt voor.
En dat is "gesloten software".
Pogingen om die markt open te breken, hebben tot nu toe weinig uitgehaald. (bv systeemeisen van die gesloten software, vereisen weer Windows, betaalde Linux versie, Oracle, MS-Office, etc.ter ondersteuning van die software. En dan is het cirkeltje weer rond)

Een optie zou zijn, om de bulk van de wetgeving af te schaffen. Dan zou de oevrheid kunnen volstaan met een open source office-pakket. Maar nu is dat helaas niet het geval.
06-09-2018, 15:30 door Anoniem
Misbruik van het voorspelbaar gedrag van internetgebruikers moet stoppen

Eigenlijk zou voorspelbaar gedrag eens moeten stoppen.
Gewoon eens wat anders doen, out of the box (give it a name) denken en doen.
Daar wordt de wereld alleen maar leuker van.

Helaas steekt de overheid bij monde van o.a. met name de politie en andere speurders een grote stok voor.

Wie afwijkt is verdacht
Wie afwijkt wordt aangesproken
Wie afwijkt krijgt extra controle
Wie afwijkt van de norm, omdat;

- hij of zij in haar ogen 'niet normaal doet'
- hij of zij anders gekleed is
- hij of zij er niet mainstream uitziet

wordt dus lastig gevallen door de overheid omdat het verdacht is.


Dat noemt men tegenwoordig geen profileren maar spotten, men spot personen op afwijkend gedrag en gaat er mediamiek mee aan de haal als het een keer een succesje oplevert.

Onvermeld blijft de grote stille groep Nederlanders die dagelijks in stilte, buiten het oog, wordt lastiggevallen omdat ze gespot zijn op basis van vooroordelen over wat normaal is of in hun ogen hoort te zijn.
En niemand die erop toezit, geen haan die er naar kraait, geen krant die erover schrijft.

Onder het communisme had je keus uit bruinen schoenen en bruine schoenen.
In Nederland heb je de keus uit mainstream zijn of mainstream zijn of in stilte te worden lastiggevallen, getapt, gecontroleerd, geïsoleerd.

ACM raad van state, wie dan ook kunnen roepen wat men wil, er wordt niet naar geluisterd, dit land wordt in stilte geregeerd door surveillance ambtenaren die de wet volstrekt hebben weten buiten spel te zetten; als niemand weet hoe de logaritmen werken en de parameters kent of wil vertellen kan de rechter ook geen oordel vellen want geen bewijs.

Resultaat: 'schuldig' omdat je afwijkt, aangesproken worden omdat je er anders uitziet, extra checks omdat je niet mainstream bent, dat is de stille groeiende realiteit in dit land.

En we mogen er niet eens over stemmen of over meebeslissen, wat echt belangrijk is wordt buiten het democratisch stelsel gehouden.

Syri voorbeeldje, spotten is een miljardenbusiness
https://www.groene.nl/artikel/niet-alles-wat-mogelijk-is-moet-je-willen
06-09-2018, 18:34 door Anoniem
Misbruik van het voorspelbaar gedrag van internetgebruikers moet stoppen.

Dat is juist het businessmodel in een competieve markt.
06-09-2018, 19:36 door Anoniem
Door Anoniem: Misbruik van het voorspelbaar gedrag van internetgebruikers moet stoppen.

Dat is juist het businessmodel in een competieve markt.

Klopt, kijk maar naar Amazon.
Die is vanaf 2014 al bezig om artikelen naar mensen te sturen op basis van hun (koop) gedrag.
Zelfs zonder dat je zelf weet dat je dat artikel wilt hebben.
Zie artikel webwereld uit 2014.
https://webwereld.nl/e-commerce/80951-amazon-stuurt-straks-producten-nog-voor-bestelling-op
Het patent was in 2004 al aangevraagd
https://patents.google.com/patent/US8615473B2/en
07-09-2018, 06:43 door karma4
Door Anoniem: Misbruik van het voorspelbaar gedrag van internetgebruikers moet stoppen.

Dat is juist het businessmodel in een competieve markt.
Niet alleen in de internetwereld, elke wijze van bedrijfsvoering is er van afhankelijk.
Wil je je in sociale gemeenschappen bewegen dan is een grote mate van voorspelbaarheid vereist.
07-09-2018, 10:55 door Anoniem
Door Anoniem: Dus gaan we CEO's van dergelijke bedrijven strafrechtelijk vervolgen of schepen we ze af met een peunut boete waarna ze weer vrolijk verder gaan?

Gewoon gevangenisstraffen uitdelen dan pas zal het ooit stoppen, eerder niet.

Natuurlijk is en blijft een CEO verantwoordelijk voor activiteiten die binnen de organisatie plaatsvinden. Echter kan een CEO in een organisatie van pak en beet >100 werknemers niet alles weten.

Beter kun je de CEO afzetten, terug laten treden, de organisatie publiekelijk beschadigen (reputatie), enz. Een oplossing zou ook kunnen zijn om de bewustzijn internetgebruikers te verhogen en/of trackers te blokkeren met add-ons.

Een vader (en moeder) draagt de verantwoordelijkheid voor zijn kinderen. Wanneer een van zijn kinderen iets (strafrechtelijk) heeft gedaan wat niet mag, ga je de vader (of moeder) ook niet vervolgen voor de daden van dat kind.
08-09-2018, 09:11 door karma4
Door Anoniem:
Misbruik van het voorspelbaar gedrag van internetgebruikers moet stoppen

Eigenlijk zou voorspelbaar gedrag eens moeten stoppen.
Gewoon eens wat anders doen, out of the box (give it a name) denken en doen.
Daar wordt de wereld alleen maar leuker van.

Helaas steekt de overheid bij monde van o.a. met name de politie en andere speurders een grote stok voor.
...
Syri voorbeeldje, spotten is een miljardenbusiness
https://www.groene.nl/artikel/niet-alles-wat-mogelijk-is-moet-je-willen
Spotten in Amsterdam centraal bleek goed uit te pakken, daar heb ik geen probleem mee. Wie wel?
Afwijkend gedrag is bijvoorbeeld je ook als verkeershufter gedragen. Spookrijder worden om de file te ontwijken ging de stakende politie te ver. Daar heb ik geen probleem mee. Wie wel?


Syri voorbeeldje: Polen die hier gewerkt hebben en nu weer in polen aan de slag zijn claimen hier de ww. het UWV en de gemeente waren het uitwisselen van het huidige verblijfgegevens elkaar aan het frustreren, Dat is wel problematisch.
Wie keurt dat soort belabberde samenwerking wel goed?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.