De politie gaat dit en komende jaren op allerlei gebieden de ict vernieuwen en zet daarbij onder andere in op het gebruik van Chromebooks, bodycams en een ANPR-app om kentekens mee te scannen. Dat blijkt uit een brief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de ict-vernieuwing bij de politie.
Vorig jaar heeft de politie een nieuwe informatievoorziening strategie 2018 - 2022 opgesteld, waarin verschillende ambities worden beschreven. Het gaat om de ict-vernieuwing binnen verschillende portefeuilles, zoals opsporing, intelligence, dienstverlening, cybercrime en bedrijfsvoering, die dit jaar en komende jaren wordt gerealiseerd.
Dit jaar wil de politie dat de implementatie van Chromebooks wordt afgerond. Dit moet het werken op locatie, dicht bij de burger, door met name mensen in de basis politiezorg bevorderen. Op het gebied van cybercrime zal de Automatic NumberPlate Recognition (ANPR)-app landelijk worden uitgerold. Met deze app worden agenten in real-time geïnformeerd over hits op ANPR-camera's. Daarnaast kunnen agenten met hun smartphone kentekens scannen. Dit moet de kans op het terugvinden van gestolen voertuigen, het innen van boetes en het vergaren van informatie vergroten.
De politie zal dit jaar ook de eerste software aanschaffen en implementeren binnen de Wet Computercriminaliteit III. Deze wet geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals bijvoorbeeld een smartphone, server of computer. Voor de toekomst staat een "continue doorontwikkeling" van de Wet Computercriminaliteit III in de planning.
Een ander onderwerp waar de politie op inzet is het gebruik van de bodycam. "Voorbereiding landelijk gebruik van Bodycams onder artikel 3 van de Politiewet 2012, GGP vanwege de de-esclarerende werking die hiervan uit gaat, alsmede het kunnen gebruiken van de opnamen bij klachtenafhandeling. Tevens is er behoefte aan bodycams die LIVE kunnen streamen om bijvoorbeeld de meldkamer mee te kunnen laten kijken", zo staat in het overzicht dat Grapperhaus naar de Tweede Kamer stuurde.
Verder is de politie van plan om het huidige tapsysteem te vervangen met als doel het aftappen van communicatieverkeer effectiever en efficiënter te laten verlopen. Ook wordt het mogelijk om van meer delicten internetaangifte te doen en wordt er gewerkt aan een Embedded labs, gericht op het isoleren van data van uiteenlopende geheugendragers. Tevens zal er een onderzoek plaatsvinden naar de brede toepasbaarheid van sensoren.
"Snelle technologische ontwikkelingen, nieuwe vormen van criminaliteit en een toenemende hoeveelheid informatie nopen tot voortdurende investeringen in de ict van de politie", aldus Grapperhaus. Volgens de minister leiden de technische mogelijkheden en toenemende gegevensuitwisseling met andere organisaties tot groeiende informatiestromen die moeten worden geduid en geanalyseerd.
"De behoefte aan algoritmen en kunstmatige intelligentie groeit. Voorbeelden zijn het helpen oplossen van cold cases met kunstmatige intelligentie en de inzet van agressiecamera’s of -sensoren. Binnen de verschillende portefeuilles is daarmee behoefte aan ICT-vernieuwing", schrijft Grapperhaus. Later dit jaar zal de minister de Kamer verder informeren over de voortgang van de ict-vernieuwing bij de politie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.