De Australische regering heeft feedback van experts, onderzoekers en organisaties genegeerd bij het beoordelen van een 'anti-encryptiewetgeving', zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Verschillende organisaties maken zich dan ook zorgen dat telecomfabrikanten verplicht kunnen worden om spyware op telefoons te installeren en softwareontwikkelaars kwaadaardige updates moeten verspreiden.
Vorige maand presenteerde de Australische regering een wetsvoorstel dat techbedrijven verplicht om te helpen bij het verkrijgen van toegang tot versleutelde data. Het publiek kon vervolgens op het voorstel reageren, wat 15.000 reacties van allerlei experts, onderzoekers en techbedrijven opleverde. Die werden echter genegeerd, aldus de EFF.
Het nu ingediende wetsvoorstel is namelijk grotendeels onveranderd. Daardoor worden bedrijven, ontwikkelaars en telecomproviders nog steeds verplicht om de Australische overheid bij onderzoeken te assisteren. Zo kan er van webontwikkelaars worden geëist dat ze spyware verspreiden of dat softwareontwikkelaars kwaadaardige updates uitbrengen. Op het bekend maken van dergelijke overheidsbevelen staat een maximale gevangenisstraf van 5 jaar.
Ook Australische organisaties hebben kritiek op het voorstel. "Overheidsinstanties kunnen fabrikanten verplichten om spyware op commerciële telefoons te installeren die op afstand is in te schakelen", aldus een alliantie van telecom- en techbedrijven. Het voorstel is nu ter beoordeling naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.