De publicatie van een rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) over het delen van data door de AIVD met buitenlandse inlichtingendiensten stond los van het referendum over de sleepwet, zo laat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Ollongren had het rapport al voor het referendum in handen, maar besloot dit pas na het referendum over de sleepwet vrij te geven. Vorige week kwam Nieuwsuur met het nieuws dat een eerste versie van het rapport al half september vorig jaar in handen van Ollongren was. De minister maakte het rapport pas op 28 maart openbaar, na het referendum over de sleepwet.
"Toen ik op 13 maart het besluit nam om, tegen de bezwaren van buitenlandse diensten in, het rapport integraal openbaar te maken, was duidelijk dat zorgvuldige afstemming hierover met buitenlandse diensten essentieel zou zijn. Deze afstemming stond los van het raadgevend referendum op 21 maart en diende ertoe om te voorkomen dat de relatie, het vertrouwen en de samenwerking, en daarmee uiteindelijk ook de effectiviteit van de diensten en de nationale veiligheid, zouden worden geschaad", zo laat de minister weten.
De PvdA had Kamervragen gesteld over de publicatie van het rapport. Zo wilde PvdA-Kamerlid Kuiken weten waarom de afstemming met de buitenlandse diensten niet eerder kon worden afgerond. Volgens Ollongren is dit een lang proces. Het definitieve rapport ontving ze op 9 februari van de CTIVD. "Pas op dat moment moest door mij een principiële beslissing worden genomen over het al dan niet witten van passages waarbij ook bezwaren van de buitenlandse diensten en het belang van internationale samenwerking enerzijds en het belang van openbaarmaking en transparantie anderzijds, zorgvuldig moesten worden gewogen", gaat de minister verder. Na de beslissing vond er overleg met de buitenlandse diensten plaats, wat de nodig tijd in beslag nam.
Kuiken wilde ook weten of Ollongren besefte dat het rapport van belang kon zijn in de meningsvorming over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Volgens de minister gaat het rapport voornamelijk over de Wiv 2002 en werpt het geen ander licht op de Wiv 2017 waarover het referendum ging. "Ik besefte wel dat alle informatie over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in die periode betrokken kon worden bij het publieke debat over de Wiv2017. Het publicatietraject stond hier los van."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.