Door Anoniem: Heel interessant allemaal, wetten, regels en wat dies meer zij, maar hoe gaat dat gehandhaafd worden?
Net als een heleboel regels en wetten, als er geen handhaving is, wordt deze niet nageleefd.
Dan komt de vraag wat houdt handhaving dan in , en hoe zal deze handhaving onbevooroordeeld en eerlijk zijn?
(zonder te verzandenin een eeuwig duren getouwtrek, welles, nietes)
Bij handhaving horen dan weer sancties, en wie bepaald de sancties? (dat wordt nog meer vergaderen, maar of er dan ook weer wat uitkomt?)
Dan, last but not least, de vraag wie voert de sancties uit, wie sluit, noem een voorbeeld, Noord Korea af van het internet?
Het is makkelijk om wat te roepen, maar om zo iets te regelen moeten er zware obstakels overwonnen worden
Al die vragen hoeven geen reden te zijn om er daarom maar niet aan te beginnen. We hebben tientallen jaren gedaan om een fatsoenlijk oorlogsrecht in elkaar te draaien, en zelfs daar hebben we nog steeds hindernissen te overwinnen (denk aan Amerika die het Strafhof niet erkent). Laat grote obstakels vooral niet de reden zijn om het dan maar op zijn beloop te laten.
Als we helemaal niets doen, dan weet je zeker dat het er alleen maar slechter op wordt. Dat veel partijen helemaal geen zin hebben in spelregels, doordat ze nu de overhand hebben of belangrijke strategische voordelen behalen uit de anarchie die is ontstaan, maakt het inderdaad niet makkelijk. Maar een bindend akkoord hoeft ook niet voor Kerst dit jaar afgehandeld en ondertekend te zijn. Al doen we er 30 jaar over en vereisen dit soort zaken eerst een nieuwe inrichting van het internet, ik noem maar wat.
Wat echter m.i. doorslaggevend is, is het idee dat we doordrongen moeten zijn van het belang van regels, wetten, handhaving en samenwerking op dit gebied. Waarom zouden die afspraken er in de fysieke wereld wel zijn, maar in de electronische wereld niet? Dat vereist samenwerking en een heleboel meer. De wil moet er zijn, ook bij die landen die momenteel de overhand hebben. Gebeurt dat niet, dan hebben we over een aantal jaren, zo niet een aantal decennia, een situatie die niet meer te redden valt en gaan er doden vallen door b.v. wat onverklaarbare explosies van kritieke infrastructuurcomponenten, daar ben ik van overtuigd.
Het is niet makkelijk, maar ja, waar geopolitieke belangen en machtsspelletjes een rol spelen is het dat nooit. Daar wordt letterlijk over lijken gegaan. Kijk naar Syrië, Libië, Irak, Oekraïne etc. Een drijvende kracht als Microsoft als catalysator is daarom goed. Die hebben op het juiste niveau wat meer te vertellen dan anderen. Hopelijk sluiten meer telecomgiganten zich aan.