Door Briolet: Door Tha Cleaner:Ik lees nog niet echt iets van een hack. Lijkt meer een datalek op basis van een USB stick achtig iets.
Ligt er aan wat je leest. De krant neemt zelf in de eerste zin al het woord 'hack' in de mond.
Maar verderop geven ze toe dat ze niet eens weten hoe dit lek is ontstaan. Zo zijn journalisten. Dingen claimen zonder dat ze het zelf weten. Alleen maar voor de aandacht, want ze worden betaald voor de aandacht die hun artikels trekken. De meeste mensen blijven desondanks deze krant lezen waar zulke onzorgvuldige journalisten in dienst zijn.
Journalisten die schrijven over dingen waar ze eigenlijk geen weet van hebben is geen zeldzaamheid. Dus kom je regelmatig tegen dat allerlei termen klakkeloos worden overgenomen. En eventueel creatief doorelkaar gehusseld. Als je inhoudelijke experts over de rapportering in hun eigen vakgebied hoort dan komt daar vaak een (mildere versie van) hetzelfde verhaal boven. Desondanks blijven ze wel de artikelen over zaken buiten hun vakgebied als waardevol zien. Terwijl er geen reden is aan te nemen dat die hetzelfde euvel niet ook vertonen.
De computer security industrie heeft er daarentegen een beetje een kunst van gemaakt. Het zit er vol met "hacker! gehacked!"-roepende s'kiddies die zelf ook vaak maar nauwlijks weten waar het over gaat. Het gaat om de handige babbel vol met bangmaakwoorden. Dat is ruwweg het verkoopmodel. Voor mij reden om bij de eerste punt waar "gehacked!" staat op te houden met lezen want je weet dan al dat er geen inhoudelijke informatie te verwachten is. Wat dus min of meer expres is. Of mischien beter gezegd, voortvloeit uit de aard van het beestje.
In die zin is het AD, mikkend op de gewone man met smeuige verhalen, een hele goede match met wat er in de industrie zelf gebruikelijk is.
Verderop in het artikel staat:
,,We hebben gesproken met de medewerker in Apeldoorn, via wie het lek lijkt te zijn ontstaan.’’ Het vermoeden is dat iemand uit 'de omgeving' van deze werknemer de gegevens heeft weten te bemachtigen en heeft verspreid.
Dat doet eerder vermoeden dat er iemand onzorgvuldig geweest is met zijn inloggegevens.
Een usb stick kan ook, maar dat zou nog erger zijn, want dan heeft die medewerker die data naar huis meegenomen.
"Gehacked!" wordt dan ook vaak als deflectie gebruikt. "Niet onze schuld!" ook al blijkt dat meestal toch wel het geval.