image

Ierse data-privacy autoriteit onderzoekt Twitter

maandag 15 oktober 2018, 10:35 door Redactie, 4 reacties

De Ierse Data Protection Commission is een officieel onderzoek gestart naar Twitter omdat het bedrijf een verzoek om informatie rondom de verkorte url-dienst t.co heeft geweigerd. De Ierse data-privacyautoriteit had eerder een verzoek bij Twitter ingediend om openheid te geven welke gegevens er van gebruikers wordt verzameld met de url-verkorter t.co, maar dat verzoek heeft het social mediabedrijf naast zich neergelegd, schrijft Fortune.

Het weigeren van een verzoek om dergelijke informatie is in strijd met de Europese privacywet AVG. Het onderzoek dat nu is gestart zal daarom vooral bedoeld zijn om erachter te komen of Twitter zijn verplichtingen nakomt om aan de AVG te voldoen.

Twitter verklaart zelf dat t.co wordt gebruikt om te meten hoeveel keer er op een link wordt geklikt. Ook zou het helpen om de verspreiding van malware tegen te gaan. De Britse privacy-deskundige Michael Veale denkt echter dat Twitter veel meer informatie verzamelt als mensen op de verkorte links klikken, bijvoorbeeld over de apparaten die gebruikt worden en de tijdstippen. Volgens hem wil het bedrijf zo iemands geschatte locatie bepalen.

Twitter lijkt al enige tijd te worstelen met de Europese privacy-wetgeving. Enkele weken geleden waarschuwde de Europese Unie Facebook en Twitter al dat ze een boete riskeren als ze niet voor het einde van 2018 hun gebruiksvoorwaarden hebben aangepast aan de AVG.

Reacties (4)
15-10-2018, 13:07 door NonNocere
Hoezo "voor het einde van 2018". De AVG is toch al sedert Mei dit jaar van toepassing?
15-10-2018, 13:34 door Anoniem
Door NonNocere: Hoezo "voor het einde van 2018". De AVG is toch al sedert Mei dit jaar van toepassing?
Ze moeten natuurlijk een beetje lief tegen ze zijn. Aangezien het voor de EU een handige tool is om hun onderdanen in de gaten te houden.
15-10-2018, 16:19 door Anoniem
Door NonNocere: Hoezo "voor het einde van 2018". De AVG is toch al sedert Mei dit jaar van toepassing?

Kijk naar de rapportage van de AP. In veel gevallen wordt een dwangsom opgelegd om de gebruiker te dwingen maatregelen te nemen. Dat dwangmiddel bestaat niet alleen in de AVG, maar in heel veel wetten.

Het voordeel van een dwangsom is dat die vaak geind kan worden zonder veel juridisch gedoe. Bij een boete moet de overheid veel meer met bewijs komen.

Peter
15-10-2018, 22:04 door Anoniem
Twitter lijkt al enige tijd te worstelen met de Europese privacy-wetgeving.

Worstelen twitteraars niet juist zelf, of juist niet, met de eigen privacy?

Privacy en twitter gaan niet samen en daar kies je bewust voor vanaf het moment dat je besluit te gaan twitteren.

Je hebt geen privacy met gebruik van social media, dat was nou juist het idee : sharing!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.