De Nederlandse overheid heeft deels meegewerkt aan een Wob-verzoek van KRO-NCRV over het besluit om de antivirussoftware Kaspersky Lab voor het Rijk uit te faseren. Het besluit betrof een voorzorgsmaatregel van het kabinet, zo schreef Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op 14 mei van dit jaar in een mail aan de Tweede Kamer.
Het besluit is genomen om drie redenen: "De antivirussoftware zit diep in de systemen en vormt bij misbruik een groot veiligheidsrisico. De Russische wetgeving verplicht Russische bedrijven als Kaspersky samen te werken met de Russische overheid en tot slot heeft Rusland een actief offensief cyberprogramma, onder meer gericht op Nederland en Nederlandse belangen."
Het risico van cyberspionage en cybersabotage bij de Rijksoverheid, de Nederlandse vitale infrastructuur en ABDO-bedrijven (Algemene Beveiligingseisen Defensie Opdrachten) werd te groot geacht. "Hoewel er geen concrete gevallen van misbruik in Nederland bekend zijn, kan dit niet worden uitgesloten", zo valt te lezen in een van de vrijgegeven documenten.
Om erachter te komen of er ook concrete verdenkingen waren tegen de software van Kaspersky Lab, heeft KRO-NCRV ook verslagen van de Raad voor Veiligheid en Inlichtingen (RVI) opgevraagd over deze kwestie. Het openbaar maken van die documenten is geweigerd. "Informatie die inzicht biedt in de werkwijze van en aanwezige kennis bij de betrokken veiligheidsdiensten weiger ik omdat inzicht in dergelijke informatie door kwaadwillenden misbruikt kan worden", staat in de antwoordbrief. Ook zou openbaarmaking van de verslagen het goed functioneren van de RVI in gevaar brengen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.