Geregeld zijn er bedrijven die claimen dat ze een oplossing hebben die wachtwoorden overbodig maken, maar de realiteit is dat wachtwoorden nog lang niet zijn verdwenen, zo stelt beveiligingsexpert Troy Hunt. Hunt erkent dat mensen slecht zijn in het kiezen van veilige wachtwoorden en er niet op een veilige manier mee omgaan. Wachtwoorden blijven dan ook een risicovolle afweging voor veel mensen, aldus de expert.
Sommige mensen pleiten voor het gebruik van een wachtwoordmanager en aanvullende beveiliging zoals tweefactorauthenticatie, terwijl anderen wachtwoorden helemaal wil laten verdwijnen. Partijen zoals de Fast IDentity Online (FIDO)-Alliantie die het wachtwoord willen uitbannen zijn de afgelopen jaren met allerlei oplossingen gekomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om tokens of apps waarmee gebruikers zich kunnen authenticeren.
Toch missen al deze producten iets waardoor ze niet met het wachtwoord kunnen concurreren. "Ondanks de vele tekortkomingen heeft het wachtwoord iets dat het voor heeft op technisch superieure alternatieven, en dat is dat iedereen weet hoe het moet worden gebruikt. Iedereen", laat Hunt weten. "Daarom zullen wachtwoorden niet in de nabije toekomst verdwijnen."
"Hoeveel aandacht er ook wordt gegeven aan hoe slecht wachtwoorden zijn of hoeveel accounts er zijn gehackt en wat het kost als mensen niet op hun account kunnen inloggen zal dit veranderen. Ook de technische bekwaamheid van alternatieve oplossingen zal de discussie niet veranderen, omdat het niet kan concurreren met wachtwoorden op die ene standaard waar organisaties zo gericht op zijn: namelijk bruikbaarheid", merkt de expert op.
Volgens Hunt introduceren oplossingen die het wachtwoordprobleem claimen op te lossen weer nieuwe uitdagingen en problemen. De expert sluit dan ook af door te zeggen dat we voor de nabije toekomst beter moeten worden in het authenticatiesysteem dat iedereen kent, het wachtwoord.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.