image

Tien virusscanners getest op het verwijderen van malware

donderdag 8 november 2018, 11:19 door Redactie, 4 reacties

De voornaamste functie van anti-virussoftware is het voorkomen van malware, maar een virusscanner moet ook in staat zijn om een eventuele infectie te verwijderen. Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives voert elk jaar een test uit waarbij anti-virusprogramma's alleen op het verwijderen van malware worden getest.

Tijdens de normale tests van AV-Comparatives waarbij de detectie van malware wordt getest doen normaal 18 anti-virusbedrijven mee. De test met het verwijderen van malware is echter optioneel en anti-virusbedrijven kunnen aangeven dat ze niet mee willen doen, iets wat acht bedrijven ook deden.

Voor de test, die van februari tot oktober plaatsvond, werd er gewerkt met 40 verschillende malware-exemplaren. De test is bedoeld voor eindgebruikers die een infectie oplopen en een pakket zoeken om de malware te verwijderen. De virusscanners werden dan ook pas na de infectie op het systeem geïnstalleerd en geüpdatet. Wanneer dit niet mogelijk bleek werd het systeem in veilige modus herstart. Als ook dit niet werkte werd er uitgeweken naar een 'rescue disk' van de anti-virusleverancier.

Na de installatie werd er een volledige scan van het systeem uitgevoerd. AV-Comparatives herstartte hierna het systeem en controleerde handmatig of de malware en alle onderdelen waren verwijderd. Hiervoor konden de virusscanners verschillende punten krijgen. Hoe minder sporen er van de malware achterbleven des te hoger de score. Ook werd er gekeken naar de eenvoud waarmee de malware was te verwijderen. Als het systeem in veilige modus of via een rescue disk moest worden opgeschoond leverde dit een lagere score op.

De virusscanners konden maximaal 100 punten voor het verwijderen van de malware scoren. Kaspersky Lab zet met 99 punten de hoogste score neer, gevolgd door Avast, Avira en Bitdefender met elk 94 punten. F-Secure en Vipre eindigen met respectievelijk 75 en 78 punten onderaan. Van de anti-virusbedrijven die aan de test deelnamen bieden Avira, Emsisoft, ESET, Kaspersky Lab en Vipre gratis verwijdertools aan. In het geval van Avast en Tencent zijn de virusscanners zelf al gratis.

Reacties (4)
08-11-2018, 19:41 door Anoniem
Jammer dat G Data niet in de test is meegenomen.
08-11-2018, 20:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-11-2018, 20:18
Het is goed dat deze tests regelmatig worden uitgevoerd en de uitkomsten worden gepubliceerd, maar het blijft allemaal relatief door de onafwendbare onvoorspelbare factoren van morgen, of feitelijk het komende uur al. Wie zijn die onvoorspelbare factoren? Sluwe boosaardige mensen die malware compileren.
En dan ook: Als je een virusscanner hebt die nooit iets vindt wordt die software door sommige mensen als onbetrouwbaar gezien, want deze vindt nooit iets. Anderen stellen dat zo'n virusscanner prima zijn werk doet want er wordt niet gereageerd op False Positives. Zo zijn er nog wel meer variabelen in appreciatie te vinden denk ik.
Voor mij geldt al jaren: gedurende het gebruik van een bepaalde versie van een besturingssysteem wissel ik niet van AV, en nooit kies ik, of zal ik ooit nog kiezen (ooit eenmaal gedaan) voor gratis AV.
Allesomvattende doelstelling: Het geeft gewoon rust. Het internet is al meer dan genoeg hyperdruk van zichzelf...
08-11-2018, 20:24 door Anoniem
Ik mis in de test MalwareBytes.
10-11-2018, 23:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mis in de test MalwareBytes.
Wij van WC-eend moeten wel betaald worden natuurlijk. Van lucht kunnen wij niet leven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.