Europol en geldautomatenfabrikant Diebold Nixdorf gaan samenwerken op het gebied van cyberveiligheid en zullen informatie over dreigingen, best practices en technische informatie uitwisselen. Daarvoor hebben beide partijen in Den Haag een 'memorandum of understanding' ondertekend.
Geldautomaten zijn de afgelopen jaren veelvuldig een doelwit van criminelen geworden die via malware de geldcassettes proberen te legen. De European Association for Secure Transactions (EAST), een organisatie die fraude met betaalautomaten in kaart brengt, kreeg in het derde kwartaal meldingen uit vier landen dat er malware tegen geldautomaten was ingezet. Eén land rapporteerde zelfs een 'Advanced Persistent Threat' (APT) die financiële instellingen had aangevallen met als doel het legen van geldautomaten.
Europol heeft in het verleden geregeld gewaarschuwd voor malware die geldautomaten infecteert, alsmede voor geldautomaten die op Windows XP draaien. Ook is de opsporingsinstantie betrokken geweest bij het oprollen van bendes die geldautomaten via malware leegden. Door het uitwisselen van trends en informatie over activiteiten van criminelen tegen geldautomaten willen Diebold en Europol een "veiliger cyberspace" realiseren.
Deze week publiceerden onderzoekers de resultaten van een onderzoek naar de veiligheid van geldautomaten, waaronder die van Diebold Nixdorf. De geldautomaten waren een eenvoudige prooi voor de onderzoekers, die de apparaten vaak binnen 20 minuten wisten te hacken. De onderzoekers concludeerden dat fabrikanten meer aan de fysieke beveiliging moeten doen om te voorkomen dat aanvallers toegang tot de computer van de geldautomaat kunnen krijgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.