image

Jurist start campagne tegen vingerafdruk op Belgische id-kaart

dinsdag 20 november 2018, 10:10 door Redactie, 13 reacties

Een Belgische jurist is een crowdfundingcampagne gestart tegen het wetsvoorstel om vingerafdrukken op de Belgische identiteitskaart te verplichten. In zes dagen tijd is er bijna 15.000 euro ingezameld. Vorige week ging het Belgische parlement akkoord met het voorstel, waardoor alle Belgische burgers vanaf april 2019 zijn verplicht om bij het aanvragen van een identiteitskaart hun vingerafdruk af te staan.

Jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert spreekt van "veiligheidswaanzin en surveillance" en besloot via stopvingerafdruk.be een crowdfundingcampagne te starten. "Het is nu tijd van handelen. Het is nu de tijd dat het Grondwettelijk Hof zich moet buigen over de acties van de Minister van Veiligheid, en in welke mate die nog te rijmen vallen met onze democratische vrijheden en rechten, zoals uitgezet in onze Grondwet", aldus de jurist.

Het plan voor de verplichte vingerafdruk is afkomstig van de Belgische minister Jan Jambon, die mede identiteitsfraude als reden noemde. In België zijn echter maar een paar honderd gevallen van identiteitsfraude bekend. Eerder uitte ook de Belgische Privacycommissie kritiek op het plan, alsmede de Liga voor Mensenrechten. Toch besloot Jambon het plan door te zetten.

Dobbelaere-Welvaert wijst ook naar een bredere ontwikkeling die in België gaande is. Eerder werden in België al anonieme simkaarten verboden en worden voertuigen via ANPR-camera's overal gevolgd. "En als kers op de taart worden we behandeld als potentiële criminelen. Genoeg is genoeg", zo laat de jurist weten. Met het ingezamelde geld wil hij onderzoek doen naar de juridische en technische gevaren van het wetsvoorstel, druk op de ketel houden door samenwerkingen, perscontacten en lobby en naar het Grondwettelijk Hof stappen omdat het voorstel in strijd met de Grondwet zou zijn.

Reacties (13)
20-11-2018, 10:27 door Anoniem
Vingerafdrukken worden natuurlijk ook gebruikt om smart-phones te beveiligen met 2FA. Deze kunnen dan gebruteforced worden https://www.security.nl/posting/587219/Vingerafdrukgenerator+omzeilt+biometrische+inlogsystemen.

Je vingerafdruk voor 2FA kan je maar 9 keer veranderen. Dan zijn je vingers op.
20-11-2018, 10:52 door Anoniem
Deze mensen in België hebben nog geluk:
ze hebben immers een Constitutioneel Hof.

Wij hebben niets in die richting.
20-11-2018, 10:54 door Anoniem
Hear, hear!
20-11-2018, 11:20 door Anoniem
Al deze gegevens lekken natuurlijk straks heel eenvoudig richting allerlei partijen gezien de mateloos debiele beveiliging bij de meeste overheden. Het is in blijft een perceptiefeestje bij veel (overheids)partijen waardoor deze gegevens nu al weglekken dankzij de permanente taps van bevriende en niet bevriende overheden... Het is dus complete waanzin dat we onszelf zo kwetsbaar maken voor misbruik door eigen alsook vijandelijke diensten!
20-11-2018, 11:49 door Reinder
Ah een constitutioneel hof. Wat een mooie dingen zijn dat. Jammer dat wij dat niet hebben, samen met een paar dictatoriale schurkenstaten als enige landen ter wereld. Sterker nog, het is hier de rechter expliciet verboden om te toetsen aan de grondwet. Wij kunnen dus alleen maar..tja wat..proberen te beinvloeden via de media of zo, en natuurlijk via een referendu...oh nee laat maar.
20-11-2018, 12:13 door Anoniem
Dit duurt zolang tot als vingerafdrukken verkocht worden op het internet. Dan zal het wel snel veranderen :)
20-11-2018, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: Dit duurt zolang tot als vingerafdrukken verkocht worden op het internet. Dan zal het wel snel veranderen :)

Ik denk het niet!
Ik denkt ze eerder alles er aan gaan doen deze persoon op te sporen
En deze lek niet eens in de media wordt geplaatst en zo wel het nog geen verschil uit maakt, Want je kan dan niet meer terug, deze techniek gaat alleen maar verder, tot dat iedereen in een compleet ander systeem leeft waarschijnlijk deze tijdperk van privacy niet eens meer over word gesproken, tijd gaat voorruit je wordt ouder en je gaat dood en dan volgende generatie

met dit hele security nieuws en er over spreken kom net zo ver mee
Dan wat je wilt en hoopt het gaat worden
Tijden veranderen en fouten worden straks dan minder
En wat nu nog allemaal privacy gevoelig is straks niet eens meer bestaat en alles open ligt

Die science fiction films en serieus zeggen toch al genoeg
Het of al bestaat of aan komt en de tijd gaat nu snel want we zitten er al in
20-11-2018, 16:25 door Anoniem
Door Reinder: Ah een constitutioneel hof. Wat een mooie dingen zijn dat. Jammer dat wij dat niet hebben, samen met een paar dictatoriale schurkenstaten als enige landen ter wereld. Sterker nog, het is hier de rechter expliciet verboden om te toetsen aan de grondwet. Wij kunnen dus alleen maar..tja wat..proberen te beinvloeden via de media of zo, en natuurlijk via een referendu...oh nee laat maar.

Tsja, hiervoor hadden geregeld we dat de eerste kamer moet toeten of de wetgeving aan de grondwet voldoet...
Maar de eerste kamer is dus incapabel gebleken omdat ze deze opdracht niet eens uitvoeren.
20-11-2018, 16:58 door Anoniem
Wat is nu eigenlijk het echte probleem?

Een vingerafdruk digitaal en afgeschermd op de chip, en dus enkel daar, zodat die in geval van twijfel ter plaatse gematcht kan worden, is op zich toch nog beperkt?

Het echte probleem lijkt mij dat er een hele hoop 'wat als ...' verhalen spelen. Wat als we ze centraal gaan bewaren, wat als we ze gaan delen met anderen, wat als ...

Maar de lokale, digitale en beveiligde opslag op de chip lijkt mij nog te kunnen. Beperkt risico. En beperkt nut :)
20-11-2018, 17:30 door Anoniem
Slimme jongen die jurist. Drie keer raden wie het onderzoek gaat uitvoeren!
20-11-2018, 21:49 door karma4
Door Anoniem: Slimme jongen die jurist. Drie keer raden wie het onderzoek gaat uitvoeren!
Tja ik meer van die goed verdienende advocaten gezien waar hij/zij de enige was die er beter van werd.
20-11-2018, 21:52 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is nu eigenlijk het echte probleem?

Een vingerafdruk digitaal en afgeschermd op de chip, en dus enkel daar, zodat die in geval van twijfel ter plaatse gematcht kan worden, is op zich toch nog beperkt?

Het echte probleem lijkt mij dat er een hele hoop 'wat als ...' verhalen spelen. Wat als we ze centraal gaan bewaren, wat als we ze gaan delen met anderen, wat als ...

Maar de lokale, digitale en beveiligde opslag op de chip lijkt mij nog te kunnen. Beperkt risico. En beperkt nut :)
ALS de overheid te vertrouwen zou zijn, DAN zou er geen probleem zijn. Maar gezien alle ervaringen uit het verleden kun je op je vingers natellen dat die afdrukken in een database gaan landen. Per ongelukt. Foei, dat had nooit mogen gebeuren. Maar ja, ze zijn er nu he?
De belgen zijn ondanks alle Belgen moppen dan toch een stuk minder naïef dan de Nederlanders die het maar gewoon weer laten gebeuren.
21-11-2018, 17:07 door Anoniem
er komt sowieso een Europese verordering die de vingerafdrukken op identiteitskaarten verplicht...reeds goedgekeurd door 28 lidstaten... wat een lachertje die actie
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.