Een Belgische jurist is een crowdfundingcampagne gestart tegen het wetsvoorstel om vingerafdrukken op de Belgische identiteitskaart te verplichten. In zes dagen tijd is er bijna 15.000 euro ingezameld. Vorige week ging het Belgische parlement akkoord met het voorstel, waardoor alle Belgische burgers vanaf april 2019 zijn verplicht om bij het aanvragen van een identiteitskaart hun vingerafdruk af te staan.
Jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert spreekt van "veiligheidswaanzin en surveillance" en besloot via stopvingerafdruk.be een crowdfundingcampagne te starten. "Het is nu tijd van handelen. Het is nu de tijd dat het Grondwettelijk Hof zich moet buigen over de acties van de Minister van Veiligheid, en in welke mate die nog te rijmen vallen met onze democratische vrijheden en rechten, zoals uitgezet in onze Grondwet", aldus de jurist.
Het plan voor de verplichte vingerafdruk is afkomstig van de Belgische minister Jan Jambon, die mede identiteitsfraude als reden noemde. In België zijn echter maar een paar honderd gevallen van identiteitsfraude bekend. Eerder uitte ook de Belgische Privacycommissie kritiek op het plan, alsmede de Liga voor Mensenrechten. Toch besloot Jambon het plan door te zetten.
Dobbelaere-Welvaert wijst ook naar een bredere ontwikkeling die in België gaande is. Eerder werden in België al anonieme simkaarten verboden en worden voertuigen via ANPR-camera's overal gevolgd. "En als kers op de taart worden we behandeld als potentiële criminelen. Genoeg is genoeg", zo laat de jurist weten. Met het ingezamelde geld wil hij onderzoek doen naar de juridische en technische gevaren van het wetsvoorstel, druk op de ketel houden door samenwerkingen, perscontacten en lobby en naar het Grondwettelijk Hof stappen omdat het voorstel in strijd met de Grondwet zou zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.