Vorige week gingen alle landen van de Europese Unie akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om de opslag van vingerafdrukken op identiteitskaarten te verplichten, maar Nederland heeft hierbij wel een kanttekening geplaatst. Dat laat staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken weten.
"Nederland heeft het onderhandelingsmandaat gesteund, omdat de concept-verordening identificatie in heel Europa op basis van de diverse identiteitskaarten en verblijfsdocumenten veiliger en betrouwbaarder zal maken", aldus Knops. "Nederland heeft wel met een stemverklaring een kanttekening geplaatst bij de proportionaliteit van de verplichte opname van vingerafdrukken."
Vanuit privacyorganisaties en de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) is er felle kritiek op het voorstel. Zo is er volgens de EDPS geen voldoende rechtvaardiging om twee soorten biometrische gegevens te verwerken en op te slaan, namelijk de vingerafdruk en een gezichtsafbeelding. Ook stelt de Europese databeschermingsautoriteit dat het voorstel een vergaande impact op EU-burgers zal hebben.
Tijdens onderhandelingen over het voorstel heeft Nederland ook gewezen op de proportionaliteit van de maatregel, waarbij ook naar de mening van de EDPS werd gewezen. Andere lidstaten die zich eerder kritisch over de vingerafdrukken hebben uitgelaten, hebben ook ingestemd met het onderhandelingsmandaat, voegt Knops verder toe.
Het voorstel moet nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd. "Zodra het Europees Parlement een standpunt heeft ingenomen zal de volgende fase van de onderhandeling starten: de triloog tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad. Het is de verwachting dat die voor het einde van het jaar zal starten", besluit de staatssecretaris zijn brief aan de Tweede Kamer.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.