Dus nu al onder de 5% gezakt. Reflectie naar de glorietijd van Firefox is zinloos maar de cijfertjes van toen, ongeveer 10 jaar terug, zaten die niet in de buurt van 30% maartaandeel?
dat niet.
Lekker langzaam -> Dynosaur diving• Februari 2018 Ff marketshare worldwide : 5.50%
Na introductie FF 60 is het dus weer (terecht dit keer) verder naar beneden gegaan.
Ff 58/59 zat toen op 64% binnen ff share wat betekent dat toen 36% van de gebruikers een oudere browser gebruikte, voornamelijk iets tussen 45 en 52.
Waarvan vele dus bleven steken op ff48.
Marketshare afgenomen, updated gebruikers toegenomen (vermoedelijk door overstappers naar een andere browser die genoeg hadden van het modieuze geklungel dat maar niet op lijkt te houden).
• Historisch?
Ff 3.5/3.6 ging nog goed marktaandeel 24,41% in januari 2010.
Ff 8(9) topte dat nog met 25,27% in december 2011.
Maar vanaf 8/9 ging het bergafwaards, leuk als je van skieen houdt (google over de stats van moz).
En het lijkt er sterk op dat na elke flinke wijziging, 17, 24 (!!F* australis), 32-38, en na 38 met 45 en verder helemaal er geen redden meer aan was.
De procenten vlogen er vanaf, ongeveer 5 na elke grote (nogal eens bekritiseerde) wijziging.
Mozilla weigerde naar haar trouwe userbase te luisteren omdat ze dacht de tijdelijke zieltjes van vlugge jonge switchers te kunnen behagen.
Alleen wat ze maar niet wil begrijpen is dat mozilla niet modieus is en het op dat punt ook niet en nooit kan winnen van concurrenten (ja van M$ dan maar die wil helemaal niet sexy zijn, en als wel dan komt dat nog beroerder over dan de pogingen van mozilla).
• Waar staat mozje nu?
Op minder dan 1/5e van 9 jaar geleden.
Gekakt en gepoept op de vaste trouwe userbase door support te verminderen (met leugens), door met elke nieuwe versie problemen te creeren en dat op te lossen door support af te bouwen.
Weet je wat dan het beste idee is, geen browser meer uitbrengen!
Dan zijn alle probleempjes verholpen!
Maar het erge is dat goede projecten die op moz code zijn gebaseerd ook verplicht meemoesten.
Er zijn slechts een paar uitzonderingen die zich niet door de achterlijke drop-support strategie van moz laten leiden.
• Een paar eenlingen die moedig weerstand boden aan de closing door strategie van moz en een asterix / obelix versie van Firefox (oude stijl) weten te onderhouden.
Een summum voorbeeld daarvan
https://en.wikipedia.org/wiki/ClassillaEen meer recente van dezelfde ontwikkelaar
https://en.wikipedia.org/wiki/TenFourFoxNog een
https://en.wikipedia.org/wiki/Waterfox• Er zijn trouwens ook nog wel QT browsers te vinden als alternatief voor de blinkie blinks en de zinkende mozlaks
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Web_browsers_that_use_QtRemember : als het blinkt glimt het vooral van buiten (om je te verblinden voor wat eronder zit).