Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in november een test uitgevoerd waarbij deelnemers aan een verplaatsingsonderzoek via een app op hun smartphone werden gevolgd. Hiermee werd gekeken hoeveel locaties deelnemers bezochten, hoe lang ze in de auto zaten en hoeveel kilometers ze fietsten.
De informatie wordt gebruikt voor het verplaatsingsonderzoek ODiN (Onderweg in Nederland). Normaliter moeten deelnemers aan het onderzoek een online vragenlijst invullen. Via de smartphone-app moet het verplaatsingsgedrag van personen eenvoudiger worden verzameld. "Door de installatie van een app op de smartphone kunnen we aan de hand van gps-sensoren continu de locatie van de respondenten meten", zegt CBS-onderzoeker Ole Mussmann.
Aan het ODinN-onderzoek namen 2.000 mensen deel. 35 procent van hen heeft de smartphone-app geïnstalleerd. Deelnemers werden gedurende één week gevolgd in hun verplaatsingsgedrag. Voor hun deelname ontvingen ze een "financiële bijdrage", zo laat het CBS weten. Mussmann stelt dat apps in potentie meer mogelijkheden bieden dan enquêtes. "Allereerst kan de respondent zelf dingen meten, die hij nog niet weet, denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling. Een ander voordeel is dat het CBS 24/7 respondenten kan volgen."
Volgens het CBS hoeven deelnemers zich geen zorgen over hun privacy te maken. Voor onderzoeken met de app gelden dezelfde privacyvoorwaarden als voor enquêtes. Persoonsgegevens zijn niet herleidbaar en de deelname kan op elk moment worden gepauzeerd op gestopt. Het CBS merkt op dat de app zich nog in een experimenteel stadium bevindt, maar in de toekomst ook voor andere onderzoeken kan worden gebruikt, bijvoorbeeld over tijdbesteding, toerisme of gezondheid. Verschillende buitenlandse partijen hebben ook interesse in het CBS-onderzoek getoond.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.