De Chinese autoriteiten hebben sociale huurwoningen in Beijing voorzien van een deurslot met gezichtsherkenning. Dit moet illegale onderhuur en misbruik door huurders tegengaan. Huurders moeten hun gezicht laten scannen. Vervolgens herkent het gezichtsherkenningssysteem de huurder en zal hem of haar toegang verlenen, terwijl vreemden geen toegang krijgen.
Inmiddels zijn de gezichtsscans van 100.000 huurders en hun familie verzameld. Het is de bedoeling dat het systeem uiteindelijk de gezichtsscans van 120.000 huurders zal bevatten en in juni van dit jaar bij alle sociale huurwoningprojecten in Beijing is uitgerold. Het gezichtsherkenningssysteem kan daarnaast ook op alleenstaande ouderen letten. Als een ouder iemand enige tijd zijn huis niet uit of in is geweest, ontvangt de huismeester automatisch een bericht om langs te gaan, zo meldt de South China Morning Post.
De introductie van deursloten met gezichtsherkenning staat niet op zichzelf. De Chinese tegenhanger van Airbnb, Xiaozhu, gaat de uitrol van dergelijke sloten versnellen. Op deze manier wil het bedrijf de identiteit van huurders verifiëren, wat de veiligheid moet vergroten. Naast deursloten met gezichtsherkenning overweegt Xiaozhu ook om geluidsdetectoren in verhuurde woningen te installeren. Als de huurders teveel lawaai maken ontvangen ze automatisch een bericht dat ze stiller moeten zijn, zo laat de directeur van het Chinese verhuurbedrijf aan de South China Morning Post weten.
Gezichtsherkenning duikt inmiddels op allerlei plekken in China op. Veel Chinese steden gebruiken de technologie om mensen te betrappen die niet via het zebrapad oversteken. Een park in Beijing heeft de openbare toiletten van gezichtsherkenning voorzien om te voorkomen dat mensen teveel toiletpapier gebruiken. Een Chinese school kijkt via gezichtsherkenning of leerlingen wel opletten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.