De afgelopen jaren hebben bedrijven en particulieren meer dan 200.000 beveiligingscamera's in een database van de politie laten registreren. Het gaat om de database "Camera in Beeld", die informatie over beveiligingscamera's in Nederland bevat.
De database geeft politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt niet live mee met de beelden. Dat gebeurt via een ander project genaamd Live View.
Wanneer de politie denkt dat de beelden bruikbaar zijn voor een opsporingsonderzoek zal het die vorderen. Op de website van Camera in Beeld stond daarover eerst het volgende gemeld: "De politiefunctionaris zal altijd met een machtiging van het Openbaar Ministerie de betreffende beelden vorderen." Die tekst is nu aangepast naar: "De politiefunctionaris zal de betreffende beelden vorderen." Het gedeelte over een machtiging van het OM is verwijderd.
Nederland telt naar schatting ruim anderhalf miljoen camera’s. "De databank kan dus nog veel voller. Mensen aarzelen soms uit angst dat ze de privacywetgeving overtreden met hun camera. Dat is vaak onterecht", zo laat de politie weten. Volgens projectleider Karel van Engelenhoven mogen mensen best een deel van de openbare weg filmen bij het bewaken van hun eigendommen. "‘Zolang het maar binnen de perken blijft en duidelijk is gemaakt dat er een camera hangt."
Verder laat de politie weten dat ook vrees voor eventuele represailles van personen die op de beelden te zien zijn, ongegrond is. "De politie vordert de beelden die ze nodig heeft voor onderzoek. De eigenaar van de beelden moet ze dan dus afstaan", aldus de aankondiging van de 200.000ste camera in de database.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.