Adobe heeft een opensourcetool gelanceerd waarmee organisaties de voor het internet zichtbare kant van hun netwerk in kaart kunnen brengen. De tool heet Marinus en maakt gebruik van dns-records, tls-certificaten, open poorten, http-headers en andere informatie om te zien welke informatie er over het netwerk van de organisatie is te vinden.
Aanvallers maken bij het verkennen van een potentieel doelwit ook gebruik van dergelijke informatie om bijvoorbeeld zwakke of interessante plekken te vinden. Via Marinus kunnen organisaties zien of er bijvoorbeeld subdomeinen zijn die risico lopen om te worden overgenomen, of dat er bepaalde diensten onbedoeld zijn blootgesteld. Ook detecties door VirusTotal worden door de tool weergegeven. Verder kan de tool een visuele weergave van het netwerk geven.
Om met Marinus aan de slag te gaan zijn er drie onderdelen vereist. Zo moet er een Mongo-database aanwezig zijn voor het opslaan van data. Daarnaast zijn er één of meerdere servers vereist voor het draaien van de Python-scripts die de data verzamelen en in de Mongo-database opslaan. Als laatste vereist Marinus een server om de interactieve NodeJS-website te draaien die voor het weergeven van de data wordt gebruikt.
Adobe werkte twee jaar aan Marinus en de softwareontwikkelaar heeft nu besloten een opensourceversie van het programma uit te brengen. Daarnaast kijkt Adobe of het mogelijk is om de tool met de Shodan-zoekmachine en Google Compute te integreren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.