Stichting Halt verwacht dat in de toekomst meer jonge cybercriminelen een alternatieve straf krijgen opgelegd. In 2017 werd door het Openbaar Ministerie en stichting Halt een nieuw project gestart met de naam Yoda, waarbij jongeren met computertalent hun Halt-straf bij een ict-bedrijf mochten uitvoeren.
Uiteindelijk hebben slechts twee jongeren aan het project meegedaan. De ene jongen wist in te breken op accounts van een webshop, de ander voerde een ddos-aanval uit op het netwerk van zijn school. Volgens Halt waren er geen andere kandidaten om aan de proef mee te nemen. Yoda maakt inmiddels deel uit van het landelijke justitieproject Hack_Right, zo meldt het Dagblad van het Noorden.
Hack_Right is een alternatief straftraject voor jonge cybercriminelen dat uit vier modules bestaat: herstel, training, alternatief en coaching. Het afgelopen jaar hebben elf jongeren aan de pilot van Hack_Right meegedaan. "Er worden nog niet veel jongeren voorgedragen. Daarvoor zijn we afhankelijk van de politie’", zegt relatiemanager Corrie van Dellen van Halt.
Ze merkt op dat zowel het aantal aangiften van cybercrime als het aantal politie-onderzoeken toeneemt. "We verwachten in de toekomst dat veel meer jonge hackers worden doorverwezen voor alternatieve straffen", aldus de Halt-manager. Elk jaar worden in Nederland zo'n 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar wegens cybercrime aangehouden. Zogeheten "first offenders" die geen ernstige vormen van cybercrime hebben gepleegd en een bekentenis aflegden mogen aan Hack_Right meedoen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.