Vijftigduizend Nederlanders hebben een petitie getekend tegen de locatie-opslag door Google op Androidtelefoons. De petitie was onderdeel van een gezamenlijke actie van zeven Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
Reden voor de petitie is dat Google probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen, aldus de organisaties. Daarnaast staat de functie 'Web & App Activiteit' standaard ingeschakeld. Via deze optie verzamelt Google ook locatiegegevens. Volgens de Europese consumentenorganisaties verbergt Google cruciale informatie en maakt het gebruik van sturende knoppen. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens.
"Je locatie geeft veel prijs over jou als persoon: waar je woont, werkt, maar ook je politieke voorkeur en je gezondheid. Jouw locatie opslaan zonder échte toestemming moet stoppen. Met jouw steun maken we een vuist richting Google", aldus de Consumentenbond. De organisatie is blij met de steun van Nederlandse internetgebruikers.
Naast de petitie hebben de Europese consumentenorganisaties bij hun nationale privacytoezichthouders een klacht tegen de locatieopslag ingediend. De nationale toezichthouders hebben de klachten in behandeling genomen en werken hierin samen. Vanaf 22 januari dit jaar is Google Ierland door Google aangewezen als verantwoordelijke voor het verwerken van de gegevens van Nederlandse gebruikers. Daarom zal de Ierse toezichthouder vanaf die datum het onderzoek leiden. De andere Europese toezichthouders blijven hier nauw bij betrokken.
"We vinden het belangrijk dat Google-gebruikers begrijpen hoe en waarom we gegevens verzamelen en wat voor privacy-instellingen er zijn, zodat ze bewuste keuzes maken. We werken hard aan het verbeteren van onze privacy-instellingen en bestuderen de feedback van de Consumentenbond om te zien wat we nog meer kunnen doen", zo laat Google in een reactie aan de Consumentenbond weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.