Een groep van 265 beveiligingsonderzoekers heeft in tien maanden tijd zo'n 100.000 websites offline weten te krijgen die voor de verspreiding van malware werden gebruikt. De takedowns waren onderdeel van URLhaus, een project dat begin vorig jaar werd gelanceerd.
Via URLhaus worden door malware gebruikte url's verzameld en gedeeld. Sinds de lancering hebben onderzoekers gemiddeld 300 malware-sites per dag bij het project gerapporteerd. Na de ontdekking van een url moet die vervolgens door de betreffende provider uit de lucht worden gehaald. Gemiddeld zijn malware-sites meer dan een week actief voordat ze offline gaan. "Dat is meer dan genoeg om elke dag duizenden apparaten te infecteren", zegt Roman Hussy, de man achter URLhaus en Abuse.ch. Met name de drie Chinese partijen waar de meeste malware-sites werden gevonden reageren langzaam. De abuse-afdeling van deze providers hebben meer dan een maand nodig om op abusemeldingen te reageren.
Volgens Hussy is URLhaus dankzij de "infosec community" een groot succes. "Het is het bewijs dat het delen van informatie de sleutel is in het bestrijden van malware en botnets." Er is echter nog een lange weg te gaan wat betreft de reactietijd van abuse-afdelingen bij providers, aldus Hussy. "Een gemiddelde reactietijd van meer dan een week is gewoon te lang en het bewijs van slechte internethygiëne." De onderzoeker hoopt dat Chinese hostingproviders in de toekomst sneller zullen gaan reageren op de abusemeldingen over hun netwerk. "Het is gewoon niet acceptabel dat malware-sitess meer dan een maand actief blijven."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.