De Koninklijke Marechaussee mocht onder dwang de vingerafdruk van een verdachte afnemen om zijn telefoon te ontgrendelen, zo heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald. De verdachte werd vorig jaar augustus op Schiphol aangehouden wegens het invoeren van drugs.
Volgens de advocaat van de verdachte is het onderzoek aan de telefoon van zijn client onrechtmatig geweest. De verdachte zou de pincode van zijn telefoon namelijk niet vrijwillig hebben gegeven, maar onder dreiging van fysieke dwang. Er werd gedreigd om onder dwang met zijn vingerafdruk de telefoon te ontgrendelen. Om dit te voorkomen heeft de verdachte vervolgens de pincode van zijn telefoon gegeven.
De advocaat is dan ook van mening dat de pincode via ongeoorloofde druk is verkregen en er is gehandeld in strijd met het Nemo Tenetur beginsel, dat inhoudt dat de verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. Er zou dan ook sprake van "onherstelbaar vormverzuim" zijn, waardoor informatie die op de telefoon werd aangetroffen niet mag worden gebruikt.
De rechtbank is het met de advocaat eens dat de verdachte niet vrijwillig zijn pincode heeft afgestaan. "De vraag die voorligt is of de Kmar, nadat toestemming was verkregen van de officier van justitie, tegen de zin van een verdachte zijn biometrische gegevens mocht gebruiken voor het ontgrendelen van een smartphone", aldus de rechter, die vervolgens stelt dat er niet in strijd met het Nemo Tenetur beginsel is gehandeld. "De Kmar was bevoegd om - met toestemming van de officier van justitie - onder dwang de vingerafdruk af te nemen van verdachte teneinde de smartphone te ontgrendelen."
De rechter vergelijkt een dergelijk bevel met het (onder dwang) afnemen van vingerafdrukken voor een opsporingsonderzoek. "Het gaat om biometrisch materiaal wat onafhankelijk van de wil van verdachte bestaat en wat zonder zijn medewerking zou kunnen worden verkregen (hetgeen in geval van ontgrendeling van de telefoon door een wachtwoord anders is)." Ook liet de rechtbank meewegen dat er een zwaarwegend belang bestond om de telefoon te ontgrendelen. De verdachte werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden.
Onlangs bepaalde een Amerikaanse rechter nog dat de politie verdachten niet kan dwingen om hun telefoon via biometrische kenmerken, zoals vingerafdruk of gezichtsscan, te ontgrendelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.