Dna-testdienst FamilyTreeDNA werkt samen met de FBI, zo heeft het bedrijf in een persbericht bekendgemaakt. Via FamilyTreeDNA kunnen gebruikers van over de hele wereld hun dna opsturen, waarna stambomen en verwantschappen inzichtelijk kunnen worden gemaakt.
Het bedrijf zegt dat het met de FBI samenwerkt en dna-materiaal test om verdachten te vinden en overleden personen te identificeren. Voor het opvragen van aanvullende informatie moet de FBI een gerechtelijk bevel overhandigen. Volgens FamilyTreeDNA wordt de privacy en vertrouwelijkheid niet geschonden als de FBI accounts aanmaakt die dezelfde toegang tot de database hebben als standaard gebruikers.
Net als andere gebruikers kan de FBI een dna-bestand van iemand uploaden en zo familieleden met overlappend dna vinden. Agenten krijgen toegang tot dezelfde verzameling van genealogisch materiaal als andere gebruikers. Daarnaast zal FamilyTreeDNA dataprofielen voor de FBI gaan maken gebaseerd op dna-materiaal dat de opsporingsdienst aanlevert. Deze dataprofielen zijn vervolgens bij allerlei dna-sites te gebruiken. Alleen met een gerechtelijk bevel kan er meer informatie worden ingezien dan via de website van FamilyTreeDNA zichtbaar is.
Gebruikers kunnen via de FamilyTreeDNA-website echter instellen dat hun dna-matches niet zichtbaar zijn, en dat ze niet als match door anderen zijn te zien, waaronder de politie. Hierdoor kunnen ze echter niet door familieleden worden gevonden. Volgens Alan Butler van de Amerikaanse privacyorganisatie Electronic Privacy Information Center moet FamilyTreeDNA de aanpassing van de overeenkomst terugdraaien of van alle gebruikers het dna verwijderen, zo meldt de New York Times. BuzzFeedNews laat weten dat het bedrijf in minder dan tien zaken met de FBI heeft samengewerkt. Het zou in deze gevallen om cold case-zaken gaan.
Het is niet voor het eerst dat dna-testdiensten en de manier waarop ze met gegevens van gebruikers omgaan in het nieuws komen. Zo waren er eerder zorgen dat deze bedrijven het niet zo nauw met de privacy van hun klanten nemen. Zo kondigde 23andMe aan om gegevens met het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline te delen. Dit leidde zelfs tot Kamervragen in Nederland. Volgens minister Dekker voor Rechtsbescherming mogen bedrijven die het dna van mensen onderzoeken deze gegevens niet zomaar met derde partijen delen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.