/dev/null - Overig

rechtsgeldigheid van een niet verzonden email

06-02-2019, 11:54 door [Account Verwijderd], 5 reacties
Hoe rechtsgeldig is het verzenden of aankomen van een email?

Stel dat iemand in de problemen komt omdat de email dienst van de website (in dit geval een overheidswebsite van een gemeente) niet terug reageert.
Hoe moet dit bewezen worden?


Ergens tussen de verzender (gemeente) en de ontvanger ( burger) is de email blijven steken.


Is dit altijd te bewijzen door technische specialisten die dit onderzoeken? Is een gemeente verplicht door hun verzonden email
ergens te bewaren? En onder welke omstandigheden mag een benadeelde of de verdediging of een rechter een verzend box inzien?
Reacties (5)
06-02-2019, 11:59 door Eric-Jan H te D
Bedoel je dat de mail van de persoon verloren is gegaan of de mail van de overheidsdienst.
06-02-2019, 12:27 door Anoniem
BRON: https://www.it-jurist.nl/nieuws/rechtsgeldigheid-van-e-mail-hoe-zit-het

In artikel is 3:37 lid 3 BW is bepaald, dat een verklaring de persoon waartoe deze gericht is, moet hebben bereikt om werking te hebben. De e-mail moet dus in de inbox van de ontvanger zijn aangekomen, om rechtsgevolg te hebben. Dit is in beginsel lastig te bewijzen. Wanneer er een conflict ontstaat over de ontvangst van de e-mail, ligt de bewijslast in beginsel bij de verzender. De (beoogd) ontvanger kan het rechtsgevolg van de e-mail eenvoudig voorkomen door te ontkennen dat hij deze heeft ontvangen.

Artikel 3:37 lid 3 BW bepaalt voorts, dat een niet ontvangen verklaring ook werking heeft tegenover de ontvanger, wanneer het niet ontvangen van de verklaring aan hem te wijten is of voor zijn risico komt. Niet helemaal duidelijk echter is of de verklaring de ontvanger heeft bereikt als bedoeld in artikel 3:37 lid 3 BW, wanneer deze in zijn spambox of map met ongewenste e-mail terecht is gekomen.

In de praktijk ontstaat weinig discussie over de ontvangst van een e-mail. De risico’s zijn dus beperkt. Mocht die discussie voorkomen moeten worden, dan kan dat door aan de e-mail een ontvangstbevestigingsverzoek te hechten. Wanneer door het geven van een dergelijke bevestiging een reactie wordt gekregen van de ontvanger, kan door de verzender bewezen worden dat de e-mail de ontvanger heeft bereikt. De bewijsvoering is ook rond, als de ontvanger een reply met een reactie op het e-mailbericht terugstuurt.
06-02-2019, 12:27 door Anoniem
Geen bevestinging ontvangen van op de website ingevulde mail formulier is gelijk aan een niet ingevuld formulier.

Actie van van de zijde van de invuller nodig.
06-02-2019, 14:50 door abj61
Ja de overheid is verplicht om de mails te bewaren
https://www.overheid.nl/contact/e-mailgedragslijn-voor-overheden/
Thunderbird heeft de mogelijkheid om bij iedere verzonden mail een aflever rapport te krijgen, je weet dan gelijk of hij is aangekomen. Dit in combinatie met een leesbevestiging geeft je voldoende bewijs dat je mail verzonden en aangekomen is.
06-02-2019, 17:57 door Anoniem
Door abj61: Ja de overheid is verplicht om de mails te bewaren
https://www.overheid.nl/contact/e-mailgedragslijn-voor-overheden/
Er staat iets anders dan dat jij bedoelt.

Thunderbird heeft de mogelijkheid om bij iedere verzonden mail een aflever rapport te krijgen, je weet dan gelijk of hij is aangekomen. Dit in combinatie met een leesbevestiging geeft je voldoende bewijs dat je mail verzonden en aangekomen is.
Misschien je even verdiepen in delivery en read notifications. Dit werken namelijk helemaal niet zoals jij nu hier neer zet. Intern kunnen ze gebruikt wordt worden, maar zodra externe mailservers gebruikt worden, kan je er niet meer op vertrouwen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.