Anti-virussoftware moet malware zowel detecteren als verwijderen. De meeste tests van virusscanners richten zich echter op de detectie van malware. Het Duitse testlab AV-Test heeft van januari tot en met december vorig jaar twaalf programma's getest op het verwijderen van infecties.
Het gaat om zeven virusscanners en security suites en vijf verwijdertools die met 44 malware-exemplaren werden getest. De test van de virusscanners bestond uit twee onderdelen. De eerste keer werden de pakketten al op een besmette computer geïnstalleerd. Bij de tweede test waren de scanners al op de computer actief, maar werden tijdelijk uitgeschakeld om de malware te installeren, en daarna weer ingeschakeld. Vervolgens werd er gekeken of de malware het verwijderen voorkwam, of er actieve malware-onderdelen niet door de virusscanner werden verwijderd, of er onschuldige bestanden achterbleven en als laatste of de malware echt volledig werd verwijderd en het systeem hersteld.
Avast Free Antivirus, Avira Antivirus Pro, Bitdefender Internet Security en Kaspersky Lab komen als beste uit de bus, maar zetten met 97,7 procent geen perfecte score neer. Wegens onschuldige bestandsrestanten die achterblijven missen de drie eerste virusscanners de honderd procent. Kaspersky Lab moet punten inleveren wegens het niet verwijderen van actieve malware-onderdelen. Windows Defender weet twee malware-exemplaren niet te detecteren, net als Malwarebytes Premium, dat van de virusscanners als laatste eindigt.
Voor de test met de speciale verwijdertools werd er ook met 44 verschillende malware-exemplaren getest. Wederom weet geen enkele oplossing honderd procent te scoren. De Kasperksy Virus Removal Tool eindigt bovenaan, maar moest onder andere wegens het niet verwijderen van actieve malware-onderdelen punten inleveren. De Vipre Virus Removal Tool eindigt onderaan, mede omdat het zes malware-exemplaren niet detecteerde.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.