image

Britse projectontwikkelaar beboet voor negeren dataverzoek

donderdag 7 februari 2019, 15:10 door Redactie, 2 reacties

Een Britse projectontwikkelaar is veroordeeld tot het betalen van een boete wegens het negeren van een dataverzoek van een individu. In april 2017 was projectontwikkelaar Magnacrest door iemand gevraagd om alle informatie die het bedrijf over hem of haar had te verstrekken.

De gevraagde informatie werd echter niet binnen de tijdslimiet van 40 dagen verstrekt, waarop de persoon in kwestie bij de Britse privacytoezichthouder ICO aanklopte. De ICO sommeerde Magnacrest om de gegevens alsnog te verstrekken, maar ook hier werd geen gehoor aan gegeven. Vervolgens spande de toezichthouder een zaak aan wegens het overtreden van de databeschermingswetgeving van 1998.

Een Britse rechtbank heeft het bedrijf nu schuldig bevonden en veroordeeld tot het betalen van een boete van omgerekend 375 euro en de proceskosten van 1300 euro. "Het recht om je eigen persoonlijke informatie op te vragen is fundamenteel en een lang bestaand principe van de databeschermingswetgeving. Nieuwe wetgeving die vorig jaar mei van kracht is geworden versterkt die rechten nog verder", aldus Mike Shaw van de ICO.

Reacties (2)
07-02-2019, 15:16 door Anoniem
Die Britse projectontwikkelaar had gelijk, onze data delen schendt onze privacy, maar uiteraard had die ontwikkelaar maar niet zoveel data moeten bijhouden dan zou die dataverzoek weinig uitgemaakt hebben.
08-02-2019, 09:42 door Anoniem
Door Anoniem: Die Britse projectontwikkelaar had gelijk,
De wettelijke verplichting om aan dergelijke inzageverzoeken te voldoen geeft die projectontwikkelaar ongelijk, en dat heeft hij voor de rechter ook erkend met een guilty plea.
onze data delen schendt onze privacy,
Als jij online iets bestelt dan zijn je adresgegevens nodig om het pakketje te kunnen bezorgen en is dat echt niet meteen een privacyschending. Privacy is het recht om met rust gelaten te worden. Dat wordt pas geschonden als een ander van alles met je gegevens doet waar je het niet mee eens bent, of bijvoorbeeld als die gegevens onjuist zijn en dat gevolgen heeft.
maar uiteraard had die ontwikkelaar maar niet zoveel data moeten bijhouden dan zou die dataverzoek weinig uitgemaakt hebben.
Er blijkt nergens uit dat die projectontwikkelaar meer persoonsgegevens bijhield dan geoorloofd en nodig was om bijvoorbeeld een huis voor die persoon te bouwen. Het probleem was dat hij niet reageerde op dat dataverzoek en het daarmee voor die persoon onmogelijk maakte om te verifiëren dat het goed zat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.