image

IT-managers negeren waarschuwingen rondom disaster recovery-plannen

donderdag 6 november 2003, 16:02 door Redactie, 1 reacties

IT-managers stellen hun organisaties nog steeds bloot aan grote risico's. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat VERITAS wereldwijd doet naar de Disaster Recovery-plannen (DR) binnen middelgrote en grote organisaties (>500 medewerkers). Door zich niet voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen, lopen bedrijven aanzienlijke financiële risico's. Volgens analistenbureau META Group kost een uur downtime gemiddeld $1.010.536. Toch heeft een kwart van de respondenten zijn DR-plannen nog nooit getest.

Hoewel het aantal bedrijven dat DR-plannen maakt, elk jaar toeneemt, is het gebrek aan voortdurend onderhoud van deze plannen een alarmerende tekortkoming. Een kwart van de respondenten testte zijn DR-plannen nog nooit, terwijl 57% (in 2002 was dit 45%) de DR-plannen slechts één keer per jaar controleert.

Het gevaar van deze aanpak wordt duidelijk doordat 80% van de ondervraagden het afgelopen jaar met ongeplande downtime werd geconfronteerd. 26% had elk kwartaal of vaker last van downtime. Daarbij had 14% te maken met systeemuitval die tussen de 24 en 48 uur duurde, en verloor 16% daardoor kritische data.

"Door DR-plannen niet regelmatig te controleren en te testen als de IT-infrastructuur wijzigt, brengen IT-managers niet alleen het systeem in gevaar, maar ze riskeren honderdduizenden euro's verlies", zegt Lindsey Armstrong van VERITAS. "Ze laten hun data onbeschermd. Daarom moeten disaster recovery-plannen dynamisch zijn, iets anders voldoet eenvoudigweg niet."

Testen

Bijna een kwart van de respondenten gaf toe dat men de DR-plannen niet fysiek testte. Van de bedrijven die dit wel doen, gebeurt dat in 25% van de gevallen elk kwartaal of vaker, en 37% test slechts één keer per jaar. De hoofdredenen om niet te testen zijn tijdgebrek (48%), te weinig budget (30%) en het verstoren van de werkzaamheden van medewerkers (25%). Ondanks deze argumenten heeft 14% van de organisaties het afgelopen jaar minimaal één achturige werkdag verloren aan ongeplande downtime.

Locatie van DR-plannen

Veel IT-managers weten niet waar de DR-plannen bewaard worden. 70% van de IT-managers bewaart de DR-plannen in het hoofddatacenter. 20% bewaart ze in een ander bedrijfsgebouw, uit de buurt van het datacenter, terwijl slechts 15% de plannen op een beveiligde locatie bij een derde partij onderbrengt. 5% van de ondervraagden wist niet waar het plan bewaard wordt, waarmee het hebben van een DR-plan overbodig wordt.

(Persbericht VERITAS)

Reacties (1)
06-11-2003, 16:31 door Anoniem
In algemene zin kan nog steeds gesteld worden dat ICT niet gezien wordt als een strategische asset van een organisatie, maar als een kostenpost. Wat is een PC op het bureau van een medewerker nou immers ingewikkelder dan een thuis PC'tje. En vrolijk hobby'en ICT-managers en hun beheerderskornuiten er op los, zonder te worden geremd door enige vorm van kennis.

Het is soms schrikbarend wat ik, als selling consultant, tegenkom bij bedrijven waar ik over de vloer kom:

Beveiliging: meneertje, we zijn geen bank. We hebben een FireWall en anti-virus, dus niemand komt er in. Het zit prima in elkaar, WANT we hebben nog nooit wat meegemaakt.

Continuiteit: wat...?

Pffff. Vermoeiend.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.