image

EFF vraagt negen techbedrijven om betere privacy en security

vrijdag 1 maart 2019, 12:10 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-03-2019, 14:11

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft negen grote techbedrijven, waaronder Apple, Facebook, Google en Microsoft, gevraagd om maatregelen te nemen die de privacy en security van gebruikers moeten verbeteren. Via de "Fix It Already!" campagne vraagt de EFF om aandacht voor negen problemen in de diensten van de techbedrijven.

Zo wil de burgerrechtenbeweging dat Apple-gebruikers de mogelijkheid krijgen om hun iCloudback-ups te versleutelen. In het geval van Google moeten Androidgebruikers de netwerkpermissies voor apps kunnen blokkeren en intrekken. Dit moet voorkomen dat apps "naar huis" kunnen bellen en allerlei informatie over de gebruiker terugsturen.

"Gebruikers moeten de controle hebben en een duidelijke grens kunnen stellen aan wat er met hun data wordt gedaan. Informatie die voor één doel wordt verzameld moet niet stiekem opnieuw worden gebruikt. Een businessmodel van gerichte advertenties is geen excuus om je creepy te gedragen", aldus Eva Galperin van de EFF. "Miljoenen mensen vertrouwen op Facebook en Google, wat het nog belangrijker voor hen maakt om klanten en hun data met respect te behandelen."

In het geval van Facebook wil de EFF dat het telefoonnummer dat gebruikers voor tweefactorauthenticatie opgeven niet voor advertentiedoeleinden wordt gebruikt. Verder is Twitter verzocht om privéberichten end-to-end te versleutelen en moet WhatsApp gebruikers om toestemming vragen voordat ze aan een groep worden toegevoegd. Als het aan de burgerrechtenbeweging ligt krijgen Windows 10-gebruikers de optie om de sleutels voor hun schijfversleuteling zelf te houden in plaats van die met Microsoft te delen.

Reacties (5)
01-03-2019, 13:46 door Anoniem
Eh....waar is m'n 3D-bril ? ;)
01-03-2019, 14:22 door Anoniem
Ik help het ze hopen, dat aan hun wensen (enigszins) voldaan kan worden, maar ik vrees van niet. Aan de ene kant staat het duidelijk hun core-business in de weg om dit te doen. Aan de andere kant zijn er nog andere belanghebbenden, die dit in de weg staan en liever niet zien gebeuren.

Want als de vos de passie preekt, boer let op je privacy data, om met een lichte variant op het bekende spreekwoord te spreken.

Bijvoorbeeld kunnen we ons afvragen, waarom geen van de Amerikaanse clouddiensten voldoen aan de eisen van de Europese GDPR? Al ze het al zouden willen, dan kunnen ze daar ook nooit aan voldoen, vanwege huidige gangbare Amerikaanse wetgeving, zoals de Cloud Act, Executive Order 1233 en Sectie 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act. Ze worden gedwongen mee te werken met veiligheidsdiensten, desnoods "under gag order".

Daarnaast is er nog het immense probleem van de nog steeds zeer onveilige internet infrastructuur, zowel waar het server configuratie, webdienstbeveiliging en website security e.d. betreft. Zo blijft het circus van hacken en gehackt worden ongehinderd doorgaan met een ongeremde hoeveelheid scam, spam, phishing en sinds het laatste jaar nep nieuws en , regelrechte, vaak politiek correcte info manipulatie en soms regelrechte censuur en vooral ook het meten met twee maten.

Alles om de status quo voor de grote graaiers niet in gevaar te hoeven brengen. Vanaf de tijd dat Metternich streed tegen volksvertegenwoordigingssystemen is dit al aan de gang. EEF had zich toch zeker eens uit moeten spreken tegen de manier waarop de Big Tech bedrijven onze meningen verkokeren wil of liever gezegd nog "wil voorkoken".

#sockpuppet
01-03-2019, 19:49 door Anoniem
Sympathieke actie, maar bedrijven die draaien op het verzamelen van gegevens vragen om meer privacy is denk ik een kansloze missie.
01-03-2019, 21:59 door Anoniem
Door Anoniem: Sympathieke actie, maar bedrijven die draaien op het verzamelen van gegevens vragen om meer privacy is denk ik een kansloze missie.

Nee hoor niets kansloos, is bedoeld om de domme massa te bespelen, denkt het gros weer, wat zijn daar toch goed bezig in de vs.

Ik heb de eff nog nooit horen zeggen opsplitsen dat google, amazon en microsoft. Dan nog even er voor zorgen dat de anti trust waakhond ervoor zorgt dat die afsplitsingen niet in amerikaanse handen blijven. Dan begint het wat te worden.
01-03-2019, 22:51 door Anoniem
Al ze het al zouden willen, dan kunnen ze daar ook nooit aan voldoen, vanwege huidige gangbare Amerikaanse wetgeving, zoals de Cloud Act, Executive Order 1233 en Sectie 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act. Ze worden gedwongen mee te werken met veiligheidsdiensten, desnoods "under gag order".
Dat heet een wettelijkeplicht en is gewoon toegestaan onder de AVG. Geldt in NL evengoed, kijkend naar bv de WIV.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.